VITEZOVI SRPSKOG NEBA: Stižu MOĆNA POJAČANJA našem VAZDUHOPLOVSTVU (FOTO/VIDEO)

0
174
Tanjug/​Dimitrije Goll
Vežba “Vek pobednika” povodom obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata bila je po mnogo čemu istorijska pa tako i po broju “migova 29” u srpskom ratnom vazduhoplovstvu.

Naime, još od NATO bombardovanja 1999. godine Srbija nije imala više ovih lovačkih aviona.

Na nebu iznad Peštera u subotu se pojavilo osam “migova 29”, a do kraja godine se može očekivati da u letnom stanju bude i svih deset. Podsećanja radi, Srbija je prošle godine nabavila od Rusije šest “migova 29”, koji su u međuvremenu remontovani. Poslednji šesti avion prošao je generalni remont u Rusiji i dopremljen je 1. novembra na aerodrom Batajnica.

“Vek pobednika”: Vojna vežba u čast 100 godina od pobede u Prvom svetskom ratu

– Na preostala dva aviona koji trenutno ne lete se ne radi opšta opravka, već remont manjeg obima, kao i radovi na produžetku njihovog životnog veka. Najverovatnije će biti završeni do kraja godine, tako da bi Srbija tada ili početkom 2019. godine mogla imati devet ako ne i svih 10 aviona u eskadrili – ističu na sajtu Tango Six.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na vežbi najavio da će Srbija do kraja marta sledeće godine imati 14 “migova 29”. To znači da bi tada pored postojećih 10 lovaca trebalo iz Belorusije da stigne još četiri “miga 29”, što će predstavljati znatno respektabilniju eskadrilu sa 11 jednoseda i 3 dvoseda.

Foto: Profimedia

Pored toga, Vučić je istakao da Srbija kupuje tri jurišna helikoptera Mi-35 i dva helikoptera Mi-17, kao i da će krajem godine stići prva dva od ukupno devet “erbas” helikoptera H-145M.

Predsednik je definitivno potvrdio da će pet “erbasovih” letelica pripasti vojsci, a četiri policiji iako se u početku navodilo da će ta razmera biti šest prema tri.

Vojni analitičar Aleksandar Radić nabavku svih ovih letelica označava kao modernizaciju.

– “Migove 29” vidim kao prelazno rešenje ka ostvarenju dugo čekanog sna o višenamenskim borbenim avionima. Ako govorimo o 10 “migova” koje trenutno imamo, nezavisno od najava da će stići još četiri iz Belorusije, može se reći da je to već eskadrila lovačkih aviona. Uz “migove” trenutno imamo i “orlove”, s tim što je kod njih i dalje veliki raskorak između onoga što imamo na papiru i onoga što je u letnom stanju. Zato očekujem da će za desetak godina oni zajedno sa “migovima” biti zamenjeni višenamenskim borbenim avionima – ističe Radić, i dodaje da će Mi-17 helikopteri zameniti vremešne Mi-8, a “erbas H-145M” omogućiti i održavanje “gazela”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here