VEĆE PLATE U JAVNOM SEKTORU: Dogodine 19 milijardi VIŠE NEGO PRE!

0
106
Foto: Profimedia
U budžetu za 2019. godinu Srbija je planirala 19 milijardi dinara više za plate zaposlenih u javnom sektoru.

 U budžetu za 2019. godinu Srbija je planirala 19 milijardi dinara više za plate zaposlenih u javnom sektoru, piše današnji “Blic”.

Drastično povećala i izdavanja za poljoprivredu, zapošljavanje i zdravstvo, dodaje list. U nacrtu budžeta za narednu godinu jasno se vidi da država nije planirala nove rezove i bolne mere konsolidacije.

Država dreši kesu: Ovo su TAČNI IZNOSI POVEĆANIH PLATA u javnom sektoru

Naprotiv, kako se vidi u dokumentu u koji je “Blic” imao uvid, Vlada je ispunila obećanje i povećala izdvajanja za plate u javnom sektoru.

Za plate radnika u 2019. godini izdvojeno 228 milijardi dinara, naspram ovogodišnjih 209 milijardi i tako masu zarad uskladila sa najavljenim povećanjem zarada od sedam do 12 odsto.

POVEĆAVA SE CRNA LISTA FIRMI KOJE ZAPOŠLJAVAJU NA CRNO: U septembru bilo 21 preduzeće, a sada ih ima preko 1.000!

Više para država će dati za subvencije, ukupno 101,1 milijardu dinara, za razliku od ovogodisnjih 89,3 milijarde.  Najveći deo, 41 odsto ukupnog iznosa, biće dato za dotacije poljoprivrednicima, zatim privredi 17 odsto, za železnicu 14,5 odsto i puteve devet odsto.

Poljoprivreda će praktično dobiti šest milijardi dinara više nego ove godine, što je rast od 21 odsto, dok će privreda dobiti budžetsto uvećanje u iznosu od 2,5 milijardi dinara.

Hiljade stranaca dobilo dozvolu za rad u Srbiji: Nije iznenađenje ko najviše voli da posluje kod nas

Nešto veće subvencije država je planirala za gradnju i održavanje puteva, ali i za razvoj turizma. Kultura će, međutim, dobiti isti budžet, odnosno, četiri milijarde dinara.

Država će povećati ulaganja u zdravstvo, te će iz državne kase biti izdvojeno oko 34,7 milijardi dinara za republički Fond za zdravstveno osiguranje.

Duplo veća izdvajanja planirana su i za Nacionalnu službu za zapošljavanje. Sa druge strane, padaju i troškovi kamata po uzetim kreditama.

Umesto ovogodišnjih 117,8 milijardi, u narednoj godini rashodni za za kamate iznosiće 103,1 milijardu dinara.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here