Početna Biznis Vansi: Nakon “NIKOLE TESLE” preuzeli i “GETVIK”

Vansi: Nakon “NIKOLE TESLE” preuzeli i “GETVIK”

83
0
.
Foto: Tanjug/AFP

Francuska korporacija Vansi Eirports danas je zaključila sporazum o kupovini većinskog udela u londonskom aerodromu Getvik, drugom po veličini u Velikoj Britaniji za 2,9 milijardi funti (3,22 milijarde evra).

Vansi je saopštio da će u prvom polugodištu naredne godine godine držati 50,01 odsto udela u Getviku, koji spada u među osam najvećih evropskih vazdušnih luka sa ukupnim prometom od 45,7 miliona putnika u 2018. godini.

ZVANIČNO! Francuski Vansi preuzima aerodrom Nikola Tesla

Preostalih 49,99 odsto pripadaće sadašnjim vlasnicima, Global Infrastructure Partners.

Getvik je bio prisiljen da zatvori jednu svoju pistu u više navrata od prošle srede do petka zbog izveštaja u kojem se otkriva da je postoje tajne bespilotne letelice u blizini. Ta odluka je uticala na skoro 140.000 putnika.

Foto: TANJUG

– Transakcija predstavlja retku priliku za kupovinu aerodroma takve veličine i kvaliteta i odlično se uklapa u dugoročni investicioni horizont kompanije Vinci Konsešns – navodi se u saopštenju kompanije.

Getvik ima i najprometniju pojedinačnu pistu na svetu. U 2017. godini su ostvarili rekord sa 950 letova u jednom danu, a aerodrom konstantno unosi inovacije u svim oblastima poslaovanja i postiže visok nivo operativne efikasnosti – navodi se u njihovom saopštenju.

Srbija dobija novi AERODROM?

Sa poslednjom akvizicijom Vansi aerodromi će kontrolisati 46 aerodroma u 12 zemalja sa ukupnim prometom od 228 miliona putnika godišnje.

Podsećamo, ova francuska kompanija nedavno je dobila koncesiju na 25 godina i nad aerodromom “Nikola Tesla”, ali i aerodromima u Brazilu i Japanu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here