Početna Region (UŽIVO) SRBI PROTESTUJU: Sever Kosova na nogama!

(UŽIVO) SRBI PROTESTUJU: Sever Kosova na nogama!

423
0
.
Tanjug/​Sava Radovanović
Napetost na Kosovu i Metohiji se nastavlja! Skupština opštine Kosovska Mitrovica na vanrednoj sednici usvojila je Deklaraciju o prekidu komunikacije, saradnje, svih poslovnih i institucijalnih odnosa sa institucijama Prištine.
– Organi albanske prištinske administracije na severu Kosova i Metohije od danas ne postoje. Dalje funkcionisanje lokalne samopuprave po prištinsko albanskom sistemu na severu Kosova i Merohije obustavlja se. Organi vlasti i opštinske službe neće funkcionisati i lokalne skupštine neće se sastajati. Ova odluka je konačna i ostaće na snazi sve do potpunog povlačrnja svih diskriminatorskih mera Prištine –  navodi se u Deklaraciji koju je novinarima u Severnoj Mitrovici pročitao predsednik Skupštine opštine Dejan Ugrešić.
Kosovo
Tanjug/​Sava Radovanović
Gradonačelnici četiri opštine sa srpskom većinom sa severa Kosova i Metohije podneli su danas ostavke zbog, kako su naveli, kršenja ljudskih i ekonomskih prava Srba nakon odluke o uvođenju takse od 100 odsto na robu iz Srbije.

Inače, Goran Rakić, Gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice, je na početku sednice podneo ostavku na mesto gradonačelnika  zbog uvođenje taksi od 100 odsto na srpsku robu, kontinuiranog nasilja koje sprovode institucije iz Prištine i zbog nepoštovanja međunarodnih ugovora.

Kosovo
Tanjug/​Sava Radovanović
Dejan Gurešić predsednik skupštine severne Kosovske Mitrovice rekao je da su ostavke podneli svi gradonačelnici sa severa KIM.

– To znači da opštine po kosovskom sistemu više ne postoje – rekao je on.

Dodao je da opštinske službe od danas neće funkcionisati.

Kosovo
Foto: Profimedia/ilustracija

13:00 – Završen protest Srba u Kosovskoj Mitrovici

Rakić je na kraju skupa pozdravio još jednom okupljene i pozvao ih da prisustvuju i sutra

12:45 – Milan Ivanović neće podnositi ostavku

Direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović poručio je da neće podnositi ostavku, jer je zdravstveni centar u zdravstvenom sistemu države Republike Srbije.

– Braćo i sestre, a ima vas više od 10.000, svedoci ste da je politika do 2012. godine bila loša, da se nije oglašavala nakon samoproglašenja nezavisnosti, koja je prebacila nadležnost Kosova u EU, politike koja je iscrtala granice nezavisnog Kosova. Vi ste simboli borbe za slobodu i opstanak u jedinoj državi Srbiji – rekao je Ivanović.

12:27 – Protesti se mirno odvijaju

Građani su gromkim aplauzom pozdravili odluku u prestanku postojanja opština po prištniskom sistemu. Goran Rakić poručio je da su današnji protesti mirni i da tako i ostanu.

– Hvala vam što ste se okupili u ovolikom broju da osudimo odluke koje su nedemokratske. Na odluke Prištine međunarodna zajednica i dalje ćuti, a mi smo danas podneli ostavke i od danas administracija lokalne samouprave po prištinskom sistemu više ne postoji. Ne postoji, ne zbog našeg hira, već zbog poteza kojim se onemogućava normalan život srpskom narodu – rekao je Rakić.

Srbi uhapšeni jer su na KiM nosili MED I RAKIJU?!

Podsetio je na upad jedinica ROSU, ali i na pokušaj ubistva potpredsednika Srpske liste.

Rakić je pozvao sve na mirne proteste koji će se i sutra održati na istom mestu.

– Zasedaće krizni štab i donositi odluke u skladu sa situacijom. Zalihe hrane ponestaju, a mi ćemo nastaviti mirno da se borimo za goli život. Braćo i sestre, odavde nema nazad – poručio je Rakić.

12:00 – Počeo protest Srba u Kosovskoj Mitrovici

Srbi u severnoj Kosovskoj Mitrovici u 12 sati, u centru ovog grada, održavaju veliki mirni protest protiveći se odluci Prištine o povećanju takse na srpske proizvode.

Nekoliko hiljada ljudi krenulo je ulicama Kosovske Mitrovice. Na čelu kolone je Goran Rakić.

11:30 – Gradonačelnik Zubinog potoka podneo ostavku

Stevan Vulović, gradonačelnik Zubinog Potoka, podneo je ostavku na tu funkciju i kazao da Srbi na KIM godinama trpe torturu međunarodne zajednice i Prištini. Vulović je rekao da oseća obavezu prema sugrađanima koji su ga birali.

– Pet godina sam na funkciji gradonačelnika i uvek sam bio uz svoj narod. Godinama trpimo torturu od međunarodne zajednice i Prištine. Strukture u Prištini su kriminalizovane – rekao je Vulović.

11:15 – Nova hapšenja Srba

Policija lažne države Kosovo saopštila ja da je uhapsila petoro Srba koji su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja i službenih ovlašćenja. U saopštenju se navodi da je do hapšenja došlo nakon višemesečne istrage Odeljenja za borbu protiv korupcije. Uhapšeni su službenici Ministarstva za infrastrukturu.

10:50 – Sud u Kosovskoj Mitrovici prestao sa radom

Sud u Kosovskoj Mitrovici, sa sudskim jedinicama u Zubinom Potoku i Leposaviću i sve sudije i radnici tih sudova prestali su sa radom danas u 9 sati.

10:30 – KFOR raspoređuje trupe na severu Kosova

Portparol KFOR Vinčenco Graso izjavio je da su vežbe najavljene za naredne dane na severu Kosova, već otpočele i dodao da tu nema nikakve vojne aktivnosti, već da je cilj KFOR da bude “vidljiviji”.

10:22 – Goran Rakić podneo ostavku 

Inače, Goran Rakić je na početku sednice podneo ostavku na mesto gradonačelnika  zbog uvođenje taksi od 100 odsto na srpsku robu, kontinuiranog nasilja koje sprovode institucije iz Prištine i zbog nepoštovanja međunarodnih ugovora.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here