Početna Društvo U junu početak gradnje auto-puta Beograd-Sarajevo

U junu početak gradnje auto-puta Beograd-Sarajevo

683
0
.
Foto: RTV

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, razgovarala je danas s investitorom, projektantom i izvođačem radova na budućem auto-putu Beograd – Sarajevo o dinamici i početku radova na izgradnji deonice Sremska Rača – Kuzmin, kroz Srbiju, koja je planirana za jun ove godine.

Tužilaštvo traži 8 godina zatvora za vozača “autobusa smrti”

“Izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo važna je ne samo za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, nego i za ceo region. Naš strateški cilj je povezivanje s regionom, što uz ekonomsku i političku stabilnost i infrastrukturni razvoj znači i bolji život naših građana. Očekujem od svih vas punu posvećenost da se neophodna dokumentacija pripremi i radovi na deonici Sremska Rača – Kuzmin započnu u junu”, rekla je Mihajlovićeva.

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju deonica auto-puta Beograd-Sarajevo između Vlade Republike Srbije, Javnog preduzeća “Putevi Srbije” i turske kompanije “Tašjapi”, potpisan je 19. decembra 2018. godine u Beogradu, saopštilo je resorno ministarstvo.

Transport automobila vozovima od sada kroz Srbiju

Deonica Sremska Rača – Kuzmin duga je oko 17 kilometara, a vrednost radova iznosi oko 220 miliona evra, dok je deonica Požega – Kotroman duga oko 60 kilometara, a vrednost radova je oko 830 miliona evra.

Izgradnjom auto-puta Beograd-Sarajevo, Srbija dobija mogućnost da se poveže s evropskim Koridorom pet, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa auto-putem Beograd – Šid, kao i saobraćajnicom preko Požege.

Sastanku je prisustvovao Zoran Drobnjak, direktor “Puteva Srbije”, koji su investitor projekta, Milutin Ignjatović, direktor Saobraćajnog instituta CIP, kao i projektant i predstavnik turske kompanije “Tašjapi”, koja će izvoditi radove.

PUTOVANJE NA MARS USKORO MOGUĆE: Evo koliko će koštati povratna karta (VIDEO)

Na proleće počinje izgradnja deonice od Preljine do Požege

Potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa gradonačelnikom Čačka i predsednicima opština Lučani, Požega, Lapovo i Batočina o početku izgradnje deonice Koridora 11 od Preljine do Požege i završetku saobraćajnice Kragujevac-Batočina.

Mihajlovićeva je istakla da je Ministarstvo tu da pruži svu neophodnu podršku i pomoć lokalnim samoupravama da se adekvatno pripreme za početak radova koji su planirani na proleće.

Srbija ulaže 5 milijardi evra u izgradnju auto-puteva

Predsednici lokalnih samouprava uverili su ministarku da će rešenja o eksproprijaciji parcela biti gotova u najskorijem roku, nakon čega sledi izdavanje građevinskih dozvola i otpočinjanje radova.

Deonica auto-puta Preljina-Požega duga je 30,96 kilometara, radove će izvoditi kineska kompanija “Čajna komjunikejšen konstrakšen kompani LTD”, ugovorena vrednost radova iznosi 450 miliona evra.

Deonica od Kragujevca do Batočine duga je pet kilometara, a početak radova planiran je krajem marta.

TRAGEDIJA kod Užica: Dečak (14) se OBESIO!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here