Početna Društvo U CG uskoro legalni gej brakovi

U CG uskoro legalni gej brakovi

200
0
.
FOTO: VLADIMIR ŽIVOJINOVIĆ / RAS SRBIJA

Vlada Crne Gore je na sednici u četvrtak utvrdila nacrt zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, koji će početi da se primenjuje godinu dana od usvajanja u Skupštini.

Predstavnica Ministarstva za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević Marović kazala je da se ovim aktom istopolnim parovima daju prava koja se heteroseksualcima podrazumevaju, ali im ipak neće biti omogućeno roditeljstvo, starateljstvo i usvajanje dece.

Sklapanje registrovanog partnerstva prilično je slično sklapanju braka, pa taj čin obavlja matičar u prisustvu svedoka, odnosno kumova, u svečanoj sali, a partneri kao i supružnici mogu promeniti prezime ili svom dodati još jedno.

Brnabić sa mladim talentima

Ona je kazala da će istopolni partneri moći da ostvaruju prava iz zdravstvene i socijalne zaštite.

SENZACIJA u svetu KOŠARKE! Ko to ide na Kup Koraća?

– Pravima osoba istog pola ničim se ne umanjuju ili ugrožavaju prava drugih, niti će ona na bilo koji način uticati na ostvarivanje prava licima koja nisu pripadnici LGBT populacije. Iako je ovaj predlog zakona doneo jedan obim prava i obaveza koje važe i za bračne partnere, ono što ovim zakonom nije omogućeno je pre svega roditeljstvo, starateljstvo, hraniteljstvo i usvajanje dece. To zakon ne omogućava. Postoji jedan oblik uzdržavanja i to samo ukoliko drugi partner nije živ ili dete nema živih srodnika koji bi mogli preuzeti izdržavanje deteta – istakla je Radošević Marović.

Podgorica NAJSIROMAŠNIJI GLAVNI GRAD u regionu: Zagreb ima najimpresivniji budžet, a evo gde je Beograd

U NVO sektoru koji se bavi promocijom ljudskih prava pozdravili su donošenje ovog akta i kažu da je usvajanjem predloga zakona Vlada istupila još jedan korak mimo deklarativnog, a na poslanicima je da njegovim usvajanjem pokažu da zaista brane interese svih građana Crne Gore, bez obzira na različitosti.

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here