Tabaković: Plaćanje računa putem “prepoznavanja lica”

0
45
FOTO: FILIP KRAINČANIĆ / RAS SRBIJA

Građani Srbije moći će od marta ove godine da plaćaju račune sistemom “prepoznavanja lica” (face recognition system), najavljuje za Tanjug guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.

EPS povećao proizvodnju struje u 2018. godini

Narodna banka Srbije planira da u prvom kvartalu 2019. godine pusti novu uslugu, koja je deo rešenja instant plaćanja, a koji je pokrenut u oktobru prošle godine.

– Biće moguće da se preko skajpa ili vizuelnog identifikovanja stranke obavi plaćanje – kaže guvernerka.

EPS: Pоtrоšеnо 106,1 miliоn kilоvаt-sаti struje

“To će biti nešto što je zaista revolucionarna novina kao dopuna instant plaćanju. Iako smo spremni da sa tim krenemo odmah, moramo da sačekamo novu evaluaciju napretka Srbije u smislu sprečavanja pranja novca da bi mogli ovu novu uslugu da pustimo u podpromet”.

Tačan datum kada će građani moći da počnu sa korišćenjem ove usluge znaće se nakon sastanka MANIVAL-a (Komitet Saveta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma) 23. januara.

Ministar za inovacije: Rusija je spremna da se uključi u dijalog sa Prištinom

Na tom sastanku će se proveravati napredak Srbije u primeni svih pravila u sprečavanju pranja novca, a ako mišljenje ove institucije bude “pozitivno” plaćanje “licem” moglo bi da startuje i u februaru. Plaćanje telefonom, tabletom, putem skajpa ne zahteva nova tehnička rešenja niti će banke koštati novca, kaže Tabaković i ističe da je reč o sistemu koji je bezbedan za korisnike, kako u zaštiti ličnih podataka tako i u smislu moguće zloupotrebe u “pranju novca”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here