Srpski učenici na Instagramu – ZNANJE JE NAJVEĆE BOGATSTVO

0
42
Foto: Depositphotos

Kao odgovor na desetine Instagram profila bogate dece širom planete, grupa učenika iz Srbije otvorila je stranicu Deca bogata znanjem (Richkidsofknowlegde) na kojoj promovišu obrazovanje, rad i nematerijalne vrednosti.

David (9) je najmlađi planinar u Srbiji!

Smatraju da mladi ljudi radom na sebi stiču neprocenjivo bogatstvo, te da obrazovanje, kao ključni element društva, stvara širinu i pruža novi način gledanja na prave vrednosti, a cilj im je da učenike i studente podstaknu da budu još uspešniji.

Učenica trećeg razreda Valjevske gimnazije Lenka Živanović među prvima se pridružila projektu, a u razgovoru za Tanjug kaže da je Instagram stranica zamišljena kao platforma za promociju mladih i uspešnih ljudi, koji su u kratkom periodu uspeli da se afirmišu u Srbiji i svetu.

“Naš cilj je da takve ljude izvedemo iz medijskog mraka i izvedemo na svetlo. Želimo da im pružimo različite prilike, ne samo kad je reč o obrazovanju, već i da ih povežemo sa firmama, različitim institucijama, da omogućimo stipendije”, kaže ova mlada Valjevka.

Kako je selfi promenio turizam?

Počeli su iz Srbije, ali žele da se povežu i sa regionom i sa, zašto da ne, celim svetom.

“Odlično nam ide za sada”, kroz smeh kaže gimnazijalka i dodaje da su već uspostavili saradnju sa kolegama iz Crne Gore i BiH, a da imaju ponude da se povežu i sa mrežom Evropskog parlamenta mladih, koji pokriva celu Evropu.

Na instagram stranici “Rich kids of knowlegde” predstavljene su biografije i profili mladih, uspešnih ljudi.

Među njima su Mihailo Timotić, učenik specijalno-matematičkog smera Valjevske gimnazije, inače učesnik mnogobrojnih takmičenja iz matematike, fizike i programiranja.

Čudo od deteta: Ima 8 godina i studira na 3 fakulteta!

Tu je i Katarina Lazić, studentkinja Filološkog fakulteta u Beogradu, dobitnik posebnog priznanja “Zlatoustov venac” za najuspešnija besednička postignuća i član Evropskog parlamenta mladih Srbije, te Milica Ðolić, učenica školskog centra “Nikola Tesla” u Vršcu, koja učestvuje na takmičenjima u oblasti ekonomije, matematike i informatike.

Lenka kaže da mladi koji žele da se pridruže toj grupi treba da pošalju svoju biografiju, slike i snimke sa takmičenja ili događaja kojima su prisustvovali.

“Mladi bogati znanjem” žele da sarađuju sa drugim nevladinim organizacijama, firmama i institucijama, ali da uključe i državne organe.

“Trenutno imamo odličan kontakt sa Valjevskom gimnazijom i želimo da taj model saradnje sa srednjim školama proširimo po celoj Srbiji. Radimo na tome da se latimo i nekih državnih projekata”, navodi ona.

Kako kaže, planiran je i festival “Rich kids of knowlegde” u avgustu, na kojem će se predstaviti članovi grupe, potencijalni članovi, firme i institucije, kako bi se povezali ne samo putem instagrama, već i uživo.

“Srbija jedan od lidera u digitalnoj poljoprivredi”

Projekat je nastao kao odgovor na desetine svetskih profila koji predstavljaju prebogatu decu širom planete.

“Uzeli smo tu decu za primer kako bismo privukli medijsku paznju, ali sada želimo da se osvrnemo na druge delove priče, da promovišemo znanje i da se ne bavimo takvim temama”, ističe Lenka.

Lenka je učenica trećeg razreda filološkog odeljenja Valjevske gimnazije, za čijeg direktora i profesore ima samo reči hvale, jer je, navodi, izuzetno podržavaju.

Već pet godina se takmiči na republičkoj smotri istraživačkih radova talenata Srbije, a prošle godine je učestvovala na Geteovom kampu jezika za mlade u Nemačkoj.

Član je Evropskog parlamenta mladih Srbije, a planira da se bavi međunarodnim odnosima.

Voli engleski i nemački jezik, bavi se i glumom na nemačkom jeziku, zalaže za multikulturalnost.

Jedna od članova tima koji je osnovao Instagram profil Viktorija Chosić Petrović kaže za Tanjug da je cilj projekta da se mladi međusobno povežu i da imaju mogućnost da stupe u kontakt sa predstavnicima stranih i domaćih fakulteta, kompanija i institucija, koje bi im mogle pomoći u daljem radu.

Projekat će biti promovisan širom Srbije i učenici će biti pozvani da se prijave.

Zatvorenici dresiraju pse u Sremskoj Mitrovici

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here