“Srbija mora da bude sigurna” VUČIĆ TRAŽI DA NBS KUPI 30 TONA ZLATA

0
14

“Srbija mora da bude sigurna” VUČIĆ TRAŽI DA NBS KUPI 30 TONA ZLATA

Srbija će svoje rezerve zlata sa postojećih 20 tona do kraja 2019. godine povećati na 30, a potom, u narednih godinu do godinu i po, na čak 50 tona!

Ova dinamika praktično je utvrđena posle sastanka predsednika Aleksandra Vučića sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji se juče održao u Beogradu. Naime, šef države je tokom razgovora pokrenuo i temu kupovine plemenitog metala, a sagovornici iz MMF su mu preneli da oni nemaju ništa protiv toga ukoliko se to uklapa u našu strategiju povećanja deviznih rezervi.

Prema trenutnim podacima Narodne banke Srbije, devizne rezerve centralne banke iznose 11 milijardi evra. Srbija najviše sredstava čuva u hartijama od vrednosti (više od šest milijardi evra) i gotovini i depozitima u inostranstvu (više od četiri milijarde evra), dok je u zlatnim polugama 20 tona, vrednih 767 miliona evra.

Poređenja radi, pre tačno 10 godina, devizne rezerve NBS bile su vredne 8,1 milijardu evra, od čega se u zlatu čuvalo 286 miliona evra.

Zlatne poluge
Foto: Profimedia

Delegacija MMF danas završava posetu Srbiji. Tokom boravka u našoj zemlji misija ove međunarodne institucije potvrdila je da će Srbija ove godine imati privredni rast od najmanje 3,5 odsto. Kako je navedeno iz resornog ministarstva, veoma je važno što je MMF potvrdio prognozu države kada je reč o privrednom rastu.

NA CENI U CELOM SVETU

Prošle godine je, inače, na svetskom tržištu zabeležen rekordan obim kupovine zlata u poslednjih 50 godina, a taj trend nastavljen je i u prva tri meseca ove godine. Prema podacima Svetskog saveta za zlato, u prva tri meseca ove godine centralne banke su kupile 145,5 tona zlata neto, što je za 68 odsto više u odnosu na isti period lane.

U poređenju sa kupovinama u prvim tromesečjima prethodnih godina, ovoliki obim kupovine nije zabeležen od 2013. godine. Rusija, koja je među pet država s najvećim rezervama zlata na svetu, protekle godine postala je vodeći svetski kupac ovog plemenitog metala, koji nikada ne gubi na vrednosti, kupivši 651,5 tona neto.

GDE ČUVAMO

Od 20,7 tona zlata u rezervama, NBS 19,7 tona, odnosno 95 odsto, čuva u svom trezoru u Srbiji, dok se ostatak rezervi zlata čuva u inostranstvu.

Količina zlata koje je NBS držala u u inostranstvu smanjena je od 2001. do 2005. za gotovo 10 tona, pokazuju podaci centralne banke. Od 2005. NBS nije prodavala zlato, već je povećavala učešće zlata u deviznim rezervama kupovinom zlata iz domaće proizvodnje.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here