Početna Društvo Sekulić – KAKO ĆE BITI KORIŠĆEN BELI DVOR?

Sekulić – KAKO ĆE BITI KORIŠĆEN BELI DVOR?

93
0
.
Foto: GORAN SRDANOV / RAS SRBIJA

Vlada Srbije će odlučiti na koji način će biti koršićen Beli dvor, s obzirom na to da je reč o državnoj imovini Republike Srbije, kaže direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić, a povodom spora države i porodice Aleksandra Drugog Karađorđevića oko Belog dvora.

– Ustavno je ovlašćenje vlade da upravlja državnom imovinom – kaže Sekulić.

Za sada ne postoje pouzdane informacije o tome da li će Aleksandar Karađorđević ostati u “srpskom Versaju” sa 500.000 evra u džepu koje će dobiti kao nadoknadu, ili će morati da potraži novo mesto za stanovanje, navodi beogradski list.

Princ Aleksandar: VRATITE MI BELI DVOR!

Kabinet premijerke Ane Brnabić, piše “Politika” pozivajući se na neimenovane izvore, neće žuriti sa tom odlukom.

Princ Aleksandar Karađorđević saopštio je danas da ima neoborive dokaze da je sva imovina njegove porodice, uključujući i Beli dvor, kupljena i građena iz ličnih sredstava njegovog dede Kralja Aleksandra Prvog, te zatražio njeno hitno vraćanje.

U saopštenju je naveo da su dva dvora u okviru Dvorskog kompleksa na Dedinju, Kraljevski i Beli dvor, kao i sva ostala imovina, uključujući sadržaj sefa 555 u Narodnoj banci, nesporno privatna imovina kralja Aleksandra Prvog.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić ranije je za Tanjug rekao da Beli dvor i sva umetnička dela u njemu ostaju trajno u vlasništvu države Srbije, te da će porodica Karađorđević biti obeštećena po pravilima koja važe za sve građane.

Foto: MITAR MITROVIĆ / RAS SRBIJA

Sekulić je tada podsetio da je Agencija za restituciju odbila zahtev za vraćanje Belog dvora porodici i izdala reššenje o tome.

Zakon o vraćanju imovine i obeštećenju iz 2011. kojim je dvorski kompleks na Dedinju izuzet iz naturalne restitucije, predviđa da će njegov status rešiti poseban zakon, ali za sada ga niko ne priprema, niti je poznato ko je nadležan da ga predloži, a nema ni odgovora zašto kasni donošenje tog akta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here