Sednica Skupštine grada: Kome je “Deda Mraz sastavljao budžet”, a ko bi “smanjivao račune za grejanje”?

0
371
FOTO: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC
Osma sednica Skupštine grada Beograda počela je danas uz prisustvo 86 od 110 odbornika gradskog parlamenta, a na dnevnom redu je nekoliko planova detaljne regulacije, kao i izmene pojedinih zakona.

Zamenik šefa odborničke grupe Savez za Srbiju Nikola Jovanović izjavio je danas da je probijen rok da se gradskim odbornicima dostavi predlog odluke o budžetu za 2019. godinu, a šef odborničke grupe SNS Aleksandar Mirković mu je poručio da je prethodna gradska vlast budžet usvajala krajem decembra sa Deda Mrazom.

– Jovanović je rekao da je prema Zakonu o budžetskom sistemu Gradsko veće dužno da do 1. novembra gradskoj skupštini dostavi predlog odluke o budžetu za narednu godinu. Sada je sredina novembra. Koliko znam, odbornicima ništa nije dostavljeno i na sajtu skupštine grada nema predloga te odluke, dodao je on i upitao zašto su građani Beograda lišeni prava na javnu diskusiju o budžetu za narednu godinu. Predlažem da se Gradsko veće obaveže da hitno dostavi odbornicima predlog odluke o budžetu za 2019. godinu, da se taj predlog postavi na sajt Skupštine grada i da se omogući građanima da komentarišu taj dokument – rekao je on i predložio da se obavi javna rasprava u svim gradskim opštinama, pa da građani odluče da li hoće gondolu ili nešto drugo.

FOTO: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević ocenio je da je Jovanović zloupotrebio institut dopune dnevnog reda i dodao da je imao divnu političku tribinu. Nikodijević je rekao da je vlast izašla transparentno pred građane i najavila izgradnju gondole koja je bila deo predizbornog programa.

TOPLANE ŠALJU NA NAPLATU KAO DA JE DEBELI MINUS: Sija sunce, smanjite račune za grejanje

Građani su, kaže, već glasali za takvu politiku i jasno im je rečeno šta će se sve raditi u gradu, tako da ne stoji da je bilo šta rađeno netransprentno.

Šef odborniccke grupe SNS Aleksandar Mirković odbacio je kritike Nikole Jovanovića iz Saveza za Srbiju u vezi sa rokovima koji se odnose na gradski budžet i poručio mu da pored njega sedi čovek koji je budžet usvajao krajem decembra sa Deda Mrazom. Mirković je izlaganje odbornika Saveza za Srbiju nazvao jeftinim politikanstvom rekavši da se toj grupi nije desilo da se obrati pred više od 50 ljudi, a da danas ima priliku da se obrati pred njih 200.

Ugledni francuski list Figaro: Srbija NEPRAVEDNO PONIŽENA na komemoraciji u Parizu

– Čuli smo da su prošli rokovi za budžet, ali pored vas sedi neko ko je budžet usvajao 28. i 29.decembra, sa Deda Mrazom – rekao je Mirković i dodao da je svaka opština opredelila po 10 miliona dinara za projekte koje su birali građani, navodeći da je u toku priprema brošure u kojoj će svaki građanin dobiti informaciju gde su utrošena sredstva.

FOTO: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

– Nemojte vi da mi pričate o transparentnosti kada se zna da ste krili budžet – odgovorio je Mirković Jovanoviću.

Predlog za dopunu dnevnog reda imao je i odbornik PSG – Građanski blok 381, Pavle Grbović, koji je predložio da se usvoji preporuka da se računi za grejanje za novembar smanje srazmerno broju dana u kojima nije bilo grejanja, a postojala je odluka da u tom periodu radijatori budu topli. Oba predloga za dopunu dnevnog reda su odbijena.

NA DNEVNOM REDU DANAŠNJE SEDNICE BIĆE NEKOLIKO TEMA

Na dnevnom redu današnje sednice će se naći nekoliko tema i to odluke o Gradskoj upravi, koja podrazumeva usklađivanje s novim Zakonom o planiranju i izgradnji kojim grad preuzima od opština nadležnost nad građevinskim inspekcijama, odluke o izradi još nekoliko planova regulacije, kao i plan i program poslovanja za ovu godinu nedavno osnovanog preduzeća “Beogradski metro i voz”.

ALARMANTNO: Srbiju napustilo 10.000 lekara, plata i 5.000 EUR

Odbornici će odlučivati i o konverziji potraživanja “Galenike” u kapital grada Beograda, a na dnevnom redu je i odluka o postavljanju sistema javnih bicikala kojom se otvara mogućnost za instaliranje stanica za iznajmljivanje bicikala i pravljenje mreže u gradu, po ugledu na druge evropske prestonice.

FOTO: TANJUG/ FILIP KRAINCANIC

Tako će sugrađani moći na jednom mestu da iznajme bicikl, uz pokazivanje lične karte, i da se prvih pola sata voze besplatno, a zatim da ga ostave na nekoj drugoj stanici.

Do kraja meseca biti održana još jedna sednica gradskog parlamenta, saglasno zakonu, na čijem dnevnom redu će se naći odluke u vezi s porezom na imovinu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here