Početna Društvo Šarčević: Biće smenjeni direktori 10 škola početkom drugog polugodišta

Šarčević: Biće smenjeni direktori 10 škola početkom drugog polugodišta

250
0
.
FOTO: PETAR DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA

Deset direktora osnovnih i srednjih škola biće smenjeno početkom drugog polugodišta,najavio je za današnje “Večernje novosti” ministar prosvete Mladen Šarčević.

Planovi Ministarstva prosvete za 2019. godinu

Bez fotelje će ostati rukovodioci škola u Vučitrnu, Ranilugu, Preševu, Aleksincu, Nišu, Požegi i četiri beogradske škole – dve u Obrenovcu, u Zemunu i Surčinu.

List navodi da je razlog za smenjivanje lažiranje broja učenika i formiranje većeg broja odeljenja nego što je zakonom propisano.

Prosvetna inspekcija prethodno je utvrdila da su u ovim školama formirana odeljenja sa manje od 15 učenika, što je zakonski mimimum. Fiktivno je prikazivan veći broj đaka, kako bi bili izbegnuti tehnološki viškovi. Tako su, na primer, od 25 učenika formirana dva, umesto jednog odeljenja.

Formirnje ekspertskog tima za zaustavljanje odlaska mladih iz Srbije

– Prosvetna inspekcija proveravala je 200 škola u šest školskih uprava i pronašla neopravilnosti u više od 30 odsto, tačnije u 73 škole. Prvih 10 smena nije kraj, jer još nisu završene detaljne analize svih škola u kojima je inspekcija pronašla nepravilnosti – rekao je Šarčević.

– Nameravamo i da pojednostavimo proceduru oduzimanja licenci za rad sekretarima škola. Oni moraju da snose veliki deo odgovornosti, jer treba da kontrolišu rad direktora, a ne da budu saučesnici u nepravilnostima, kazao je Šarčević.

Raspisan konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata iz oblasti savremenog stvaralaštva

List navodi da su nepravilnosti pronađene i u školskim upravama u Beogradu i Nišu, gde su već smenjeni savetnici zaduženi za finansijska pitanja.

Oni su, prema rečima ministra, morali da znaju za lažiranje broja učenika u školama, ali su to tolerisali i nisu prijavili.

Oni su time postali saučesnici, jer su manipulisali podacima, rekao je Šarčević.

Hobiji koje je poželjno navesti u svom CV-ju

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here