RUSKI ŠAMAR SAD-U! Putin najavio izradu novog oružja, pa naredio Šojguu: Nakon “Posejdona” ovo je ZADATAK

0
54
Foto: Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas, objavljujući odluku o obustavi primene Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) potpisanog 1987. godine sa SAD, da Rusija neće postaviti rakete u Evropi sve dok SAD na evropskom tlu ne postave sopstvene rakete.

– Mi preuzimamo na sebe to da Rusija neće postaviti rakete srednjeg ili kraćeg dometa, ukoliko takvog oružja bude, bilo u Evropi ili nekom drugom delu sveta sve dok se takvo oružje koje su SAD napravile ne pojavi u tim delovima sveta – kazao je Putin na sastanku sa ministrima odbrane i spoljnih poslova Sergejem Šojguom i Sergejem Lavrovim.

TAS S prenosi da je Putin takođe najavio početak rada na razvoju novog oružja zbog sličnog delovanja SAD, posebno naglasivši početak razvoja hipersonične rakete srednjeg dometa koja se lansira sa zemlje.

– Oni (SAD) su objavili radove istraživanja i razvoja, i mi ćemo učiniti isto. Slažem se sa predlogom Ministarstva odbrane da razvijemo hipersoničnu raketu srednjeg dometa koja se ispaljuje sa zemlje – rekao je Putin.

RUSIJA OBJAVILA SPISAK ŠPIJUNA U SRBIJI! Ovo su sva imena Albanaca koji vršljaju u našoj zemlji!

On je takođe kazao da je završena ključna faza proba strateških podvodnih dronova sa nuklearnim naoružanjem “Posejdon”.

– Pre nekoliko dana informisali ste me o završetku ključne faze proba višenamenskih i strateških podvodnih borbenih plovila bez ljudske posade ”Posejdon” – rekao je Putin obraćajući se Šojguu.

Predsednik Rusije je istovremeno zadužio ministra odbrane da napravi plan neutralisanja pretnje koja dolazi od postavljanja oružja u svemiru, koji treba da mu bude predat do početka serije tradicionalnih sastanaka u Sočiju vezanih za program odbrambene industrije.

– Mi smo svesni planova određenih zemalja da postave oružje u svemir. Želim da čujem kako će ta potencijalna pretnja biti neutralisamna – naveo je Putin.

Eksplozija
Foto: Profimedia/ilustracija

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija obustavlja primenu Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) i naredio zvaničnicima da više ne započinju pregovore sa SAD o tom sporazumu.

– Učinićemo sledeće. Odgovorićemo istom merom. Američki partneri su objavili obustavu učešća u sporazumu (INF) i mi ćemo takođe obustaviti primenu – kazao je Putin.

On je to poručio na sastanku sa Šojguom i Lavrovim.

– Kao i do sada, naši predlozi na tom polju (obuzdavanja razvoja raketa kratkog i srednjeg dometa) ostaju na stolu, vrata za razgovore su otvorena. U međuvremenu tražim od obojice ministara da ne započinju oni razgovore o tom pitanju u budućnosti. Sačekajmo da vidimo da naši partneri postanu dovoljno zreli da mogu da sa nama vode pravičan i smislen dijalog po tom pitanju koje je ključno – i za nas i za naše partnere i za ceo svet – naglasio je Putin.

Ministar za inovacije: Rusija je spremna da se uključi u dijalog sa Prištinom

Ruska agencija prenosi da je šef diplomatije Lavrov kazao Putinu da su “SAD kršile sporazum INF od 1999. godine”.

– Prema našim informacijama, SAD su počele sa kršenjem tog sporazuma 1999. kada su započete borbene probe bespilotnih letelica sa specifikacijama sličnim krstarećim raketama koje se lansiraju sa zemlje i zabranjene su sporazumom (INF) – rekao je Lavrov.

Putin je poručio da “Rusija neće biti uvučena u skupu trku u naoružanju” i da “novi radovi ne treba da izazovu dodatne troškove u budžetskim davanjima”.

Američki državni sekretar Majk Pompeo objavio je juče da će SAD danas obustaviti primenu Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), preneo je Rojters.

Rojters podseća da je Moskva negirala kršenje sporazuma, kojim se obema stranama zabranjuje postavljanje u Evropi raketa kratkog i srednjeg dometa koje se ispaljuju sa zemlje.

– Rusija predugo krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) – saopštila je juče Bela kuća, nakon što je američki državni sekretar Pompeo objavio će SAD danas obustaviti primenu tog sporazuma.

AP je preneo da je u saopštenju navedeno da je Rusija predugo kršila INF “nekažnjeno, tajno razvijajući i postavljajući zabranjeni raketni sistem koji predstavlja direktnu pretnju našim saveznicima i snagama u inostranstvu”.

Američki predsednik Donald Tramp je u saopštenju poručio da se Amerika “u potpunosti pridržavala” sporazuma više od 30 godina.

– Ali, mi nećemo ostati ograničeni uslovima sporazuma, dok Rusija lažno predstavlja svoje postupke. Ne možemo da budemo jedina zemlja na svetu koja je jednostrano vezana ovim ugovorom, ili bilo kojom drugom – naveo je Tramp.

NATO je u saopštenju poručio da “potpuno podržava” potez SAD po pitanju sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) sa Rusijom.

– SAD ovaj potez povlače kao odgovor značajnim rizicima po evroatlantsku bezbednost koju nameće prikriveno testiranje i proizvodnja sistema krstarećih raketa 9M729 – navedeno je u saopštenju NATO.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here