Poslanici popodne glasaju o finansiranju AP Vojvodine

0
515

Skupština Srbije završila je danas raspravu o amandmanima na Predlog zakona o finansiranju Vojvodine i Predlog rezolucije o Vojvodini koju su podneli poslanici opozicione Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka.

Garancijski fond AP Vojvodine uspešno posluje već 15. godina! (VIDEO)

Glasanje je zakazano za danas u 15.15.

Poslanici vladajuće koalicije neće podržati zakon o finansiranju Vojvodine, a u raspravi u načelu, ali i o amandmanima nisu učestvovali opozicioni poslanici okupljeni oko Saveza za Srbiju.

Vlada Srbije i nadležni odbori još ranije su odbili predloge Lige socijaldemokrata Vojvodine.

U raspravi poslanica opozicione Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta predložila je brisanje svakog člana, rekavši da je to odnos radikala prema zakonu.

Za zapošljavanje u Vojvodini 88,8 miliona dinara

– Tvrdimo da ovakav zakon ne bi mogao da se uklopi u pravni sistem Srbije. Mi u SRS-u mislimo da bi bilo potpuno suvišno donositi bilo kakav zakon, jer je finansiranje Vojvodine definisano Ustavom, a ovi predlozi (lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine – LSV) Nenada Čanka su suprotni Ustavu. – rekla je Radeta.

Navela da su radikali protiv autonomije Vojvodine i dodala da se oni zalažu za autonomiju lokalnih samouprava.

– Ovo što je ponuđeno prelazi autonomiju i jako je politički opasno, zato mislimo da o tome nije ni trebalo da se raspravlja, mada nije loše da se čuje kakvih sve glasova po Srbiji ima. Ja predlažem da se briše član jedan, a ostale kolege će predložiti brisanje svih drugih članova. – rekla je Radeta.

Mirović: Podrška razvoju hraniteljstva u Vojvodini

Ona je dodala da su radikali i protiv Predloga rezolucije o Vojvodini.

Poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Dragan Šormaz ponovio je da su naprednjaci protiv predloženog rešenja o finansiranju Vojvodine i istakao da Srbiji u ovom trenutku nije potreban srednji nivo vlasti (autonomna pokrajina).

On je dodao da su, međutim, stečena prava stečena prava, tako da stečeni nivo autonomije u Vojvodini treba da se čuva.

Razvojni fond Vojvodine odobrio preko milijardu dinara u 2018. godini

Ipak, “ako neko želi da vrati Poresku upravu, pa da se vrati carinska uprava, ne daj bože vojska, onda dolazimo do toga da imamo državu u državi”, rekao je Šormaz koji se osvrnuo i na uređenje kroz istoriju za vreme Kraljevine SHS, podsetivši da je Smederevo bilo zajedno s Novim Sadom u okviru jedne banovine.

– To je drugačiji vid regionalizacije. Imam ispred sebe službeni list Demokratske Federativne Jugoslavije – odluka Nacionalnog komiteta ožujka meseca 1945, kojom se zabranjuje kolonistima povratak u svoje domove (Srbima na KIM), što je jedna od prvih odluka Komunističke partije od kada je preuzela vlast. – kazao je Šormaz.

Mirović u Parizu predstavio potencijale Vojvodine

Na kraju je, dodao je, 1974. godine donet Ustav koji je stvorio tri države na teritoriji Srbije.

– Da nam se sve to nije izdogađalo, da nismo bili slabi, ne bismo danas imali problem ni s Kosovom. Komunisti su od Kosova pravili državu odmah posle 1945. godine svidelo se to nekom ili ne. Mi sada moramo da snosimo posledice i da se borimo za ‘majku Srbiju’, da je vratimo tamo gde joj je mesto, da je stvorimo snažnom i jakom, ali sigurno ne u ožujku mesecu. – rekao je Šormaz.

EKOLOŠKA KATASTROFA NA FRUŠKOJ GORI: neopravdana seča drveća!

Predsednik LSV Nenad Čanak ukazao je Šormazu da u Skupštini Srbije nije u toku rasprava o tome 2šta su komunisti pravili od Kosova”, na koji način je bila uređena Kraljevina Jugoslavija, nego je Predlog zakona kojim, kako kaže, treba da se zaokruži Ustav.

– Nije u pitanju proširivanje nego donošenje zakona po Ustavu. To je bila obaveza još pre deset godina. – rekao je Čanak.

HOROR NA FRUŠKOJ GORI: Ženu silovali pred detetom!

Kaže da nije razumeo zašto je Šormaz pominjao vojsku i carinu, jer se to ne pominje u predloženom zakonu i može, dodaje, dovesti građane u dilemu da postoji veza između predloga zakona o finansiranju Vojvodine i vojske i carine.

Šormaz je odgovorio da nije rekao da su oni to tražili, već da je rekao “ne daj bože da to neko traži”.

– Ali, ako tražite poresku upravu, sudove, neće biti daleko dan kada će se neko setiti da traži carinu i vojsku. – rekao je Šormaz.

Šta je Tramp govorio 1999. o NATO bombardovanju?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here