Početna Planeta Poletela AŽDAJA iz Rusije: Novi “mig” nosiće lasersko oružje?! (VIDEO)

Poletela AŽDAJA iz Rusije: Novi “mig” nosiće lasersko oružje?! (VIDEO)

287
0
.
Foto: Profimedia
Snimak poletanja novog ruskog lakog lovca “mig 35” fascinirao je mnoge jer mu je dovoljna kratka pista za poletanja zbog snage njegova dva motora.

Razvija brzinu veću od 2,2 maha. U planu je da “mig 35” bude osnovni avion ruske lake lovačke avijacije sve do trenutka kad se potpuno pređe na avione pete generacije. Korporacija “Mig” će godišnje proizvoditi po trideset takvih aviona.

Nedavno je generalni direktor korporacije “Mig” Ilja Tarasenko potvrdio je da će taj avion imati lasersko oružje. Avionu su znatno ojačana krila da bi mogao da nosi više ubojitih raketa, a poboljšana je i konstrukcije aviona. Na spoljnim nosačima može da ima devet raketa i avionskih bombi. Elektronika će moći da se i dalje modernizuje.

Rusko rukovodstvo ne skriva da namerava da sve lake lovce zameni u bližoj budućnosti avionima “mig 35”, a veći broj tog najboljeg aviona iz porodice “mig” armija će dobiti 2019. godine.

Putin gledao probni let

Prvi put “mig 35” je poleteo u novembru 2016. sa aerodroma “Žukovsk” u Podmoskovlju. Početak letačkih ispitivanja “miga 35” predsednik Putin je pratio preko video-veze.

Već je rečeno da je “mig 35” napravljen na osnovi “miga 29”, a sada će imati novi radar “žuk A” kao i novo naoružanje uključujući i lasersko pa se smatra avionom četvrte generacije sa još dva plusa.

Konstruktori kažu da mu malo manjka da bude avion najnovije pete generacije. Može da prati u vazduhu od deset do 30 ciljeva i da istovremeno gađa šest ciljeva na razdaljini 160 kilometara. Povećan mu je domet letenja zbog povećanih rezervoara za gorivo.

Glavna razlika “miga 35” od prethodnika “miga 29” je u radioelektronskim uređajima i mogućnostima primene nove generacije oružja. On će moći da tankira gorivo u vazduhu. Taj univerzalni laki lovac može ne samo da se efikasno bori u vazduhu nego da precizno gađe ciljeve na zemlji i moru. “Mig 35” može da nosi 30 odsto više oružja od prethodnika “miga 29”.

U Moskvi ističu da su sve komponente napravljene u ruskim fabrikama. “Mig 29” koristi više od 30 zemalja pa su nadanja da će i interesovanje za “mig 35” biti takođe veliko.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here