Planula roba srpskih proizvođača sa KiM!

0
42
Foto: Novosti.rs

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Branimir Stojanović kaže da će s trgovinskim lancima utvrditi koji proizvodi mogu dobro da se prodaju, i da će se na osnovu toga planirati proizvodnja.

Antić: Prve količine gasa “Turskim tokom” kroz Srbiju 2020.

“Proizvodi iz prve ture su planuli, ali su poručene dovoljne količine, tako da su police pune. Naišli smo na odličnu reakciju, dobra je prodaja, zahvaljujem ljudima koji kupuju te proizvode koji su kvalitetni”, rekao je Stojanović za RTS povodom nedavnog, prvi put organizovanog plasmana proizvoda sa KiM u centralnu Srbiju.

Stojanović, koji je inicijator ovakvog plasmana proizvoda, kaže i da će s trgovinskim lancima utvrditi koji proizvodi mogu dobro da se prodaju, i da će se na osnovu toga planirati proizvodnja na Kosovu i Metohiji.

Kosovska carina: Robu iz Srbije zamenjuju albanski proizvodi

Novi Sad je prvi grad u kome se mogu kupiti vina i proizvodi zemljoradničkih zadruga sa KiM, a ima ih i u prodavnicama “Univereksporta” u Beogradu.

Prodaju se vina iz Velike Hoče, sušeno voće iz Zubinog Potoka i pivo iz Banjske, a u planu je da i drugi poljoprivredni proizvodi stignu na rafove, navodi Stojanović, i dodaje da očekuje da će se u prodavnicama u centralnoj Srbiji naći i hladnoceđeni sokovi i smrznuto testo.

Ističe da država ne treba da zameni tržište, ali da treba da im pomogne da imaju povoljnije uslove.

Još jedna zemlja povukla priznanje Kosova!

Objašnjava da “Metohija”, kao državna firma, otkupljuje proizvode sa Kosmeta i u “Univereksportu” ih distribuira, i najavljuje da će razgovarati i s drugim trgovinskim lancima i zatim utvrditi koji proizvodi bi se dobro prodavali.

“S tim informacijama planiraćemo proizvodnju na KiM i ohrabrivati ljude da se proizvedu takvi proizvodi, da što se proizvede ima i tržište. Albanci su izolovali naše proizvođače, bojkotuju njihove proizvode, zato je ovo jedino dugoročno održivo rešenje, da naši privrednici imaju stabilno tržište i prihode”, naveo je Stojanović.

Ukazuje da, međutim, svi proizvođači moraju da ispune određene standarde, u čemu će imati podršku kroz Regionalnu razvojnu agenciju Kosova i Metohije.

Đorđević: Znamo šta nam je činiti!

“Osnovni zadatak te agencije je da pomognemo da što brže premoste administrativne prepreke. Pozivam sve male proizvođače da se potrude, verujem da će im se na kraju isplatiti”, rekao je Stojanović.

Ukazuje da i kada se završi papirologija, ponekad nailaze na prepreke u Prištini koje nisu racionalne, poput takse na robu iz centralne Srbije.

“Trudićemo se da zajedno prođemo prepreke koje pravi Priština, i da se proizvodi nađu tamo gde im je krajnje odredište – tržište centralne Srbije”, istakao je državni sekretar u Ministarstvu privrede Vlade Srbije.

ALARMANTNO: Srbija je peta po zagađenosti vazduha u Evropi

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here