PISMO KOJE ĆE UZDRMATI REGION: Makron pisao Tačiju!

0
50
Foto: Profimedia

Inače, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je primio pismo od Emanuela Makrona još krajem novembra.

Predsednik Francuske, Emanuel Makron, uputio je prvom čoveku samoproglašenog Kosova Hašimu Tačiju pismo u kom izražava zahvalnost za njegovo prisustvo na obeležavanju stogodišnjice Dana primirja u Prvom svetskom ratu u Parizu, ali i navodi da je sama ceremonija pružila priliku političarima da “utvrdimo posvećenost miru i spremnost da ojačamo dijalog i zajedničke akcije”.

Makron: Proglašavam ekonomsko vanredno stanje!

Nakon pisma predsednika Donalda Trampa Vučiću i Tačiju u kojima se potencira njihova uloga u dosadašnjem dijalogu, kao i važnost skorog postizanja sveobuhvatnog sporazuma, kao i pisma EU upućeno kosovskom premijeru Haradinaju u kom se takođe izražava nada da će novoizglasani pregovarački tim Prištine da „maksimalno doprinese naporima predsednika u dijalogu“, danas kabinet takozvanog kosovskog predsednika objavljuje još jedno pismo, prenosi KosSev.

Ovoga puta, Tačiju je pisao Emanuel Makron.

Međutim, iako se u pismu govori o potrebi za mir i dijalogu ne pominje se eksplicitno sam dijalog između Beograda i Prištine. Ipak, ovo pismo je datirano na 18. decembar, dok ga je Francuska ambasada uputila Tačiju 19. decembra kada su uveliko u toku žive diplomatske prepiske između više strana.

Inače, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić je primio pismo od Emanuela Makrona još krajem novembra.

Ugledni francuski list Figaro: Srbija NEPRAVEDNO PONIŽENA na komemoraciji u Parizu

Pismo Makrona Tačiju prenosimo u celosti.

“Cenjeni gospodine predsedniče,

Vaše prisustvo u Parizu 11. novembra, zajedno sa još 96 čelnika država, vlada i lidera međunarodnih organizacija za mene je predstavljalo čast.

Zahvaljujem Vam se.

Vaše učešće na obeležavanju stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata i Prve mirovne konferencije u Parizu je bilo od velikog značaja.

Svojim učešćem ste doprineli dostojanstvenom i emotivnom odavanju počasti milionima žrtava tragedije koja je duboko urezana u sećanje našeg naroda i koja je usmerila sudbinu sveta.

To je dalo priliku nama političarima, svesnih kompleksnosti izazova sa kojima se suočavamo, da utvrdimo posvećenost miru i spremnost da ojačamo dijalog i zajedničke akcije.

Izražavajući još jednom ogromno zadovoljstvo zbog mogućnosti da vas ugostim 11. novembra 2018., i moju zahvalnost za vaše prisustvo ovom simboličkom danu, molim vas, gospodine predsedniče, prihvatite uverenje mog najvećeg uvažavanja.”

Podsetimo, skandalozan raspored sedenja na obeležavanju stogodišnjice Prvog svetskog rata pod svodovima trijumfalne kapije izazvao je buru zbog toga što je samozvani predsednik nepriznatog Kosova sedeo tik lidere najvećih svetskih zemalja, što je uvredilo celokupan srpski narod i žrtvu koju je Srbija ponela u borbi za slobodu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here