Početna Biznis Paprika – novi srpski brend i značajan izvozni proizvod?

Paprika – novi srpski brend i značajan izvozni proizvod?

83
0
.
Foto: Depositphotos

Paprika bi mogla da postane novi brend Srbije i njen značajan izvozni proizvod, a trendovi pokazuju da Srbija preuzima deo tržišta Mađarske i Makedonije jer ima konkurentniju proizvodnju.

Slatka zarada od srpskog meda!

Tokom 2016. godine paprika iz Srbije se izvozila u čak 27 zemlja, od čega 35 odsto u zemlje EU, prenosi portal Agromedia, pozivajući se na studiju.

U 2016. proizvedeno je 227.600 tona paprike, što je povećanje od dva do tri puta u odnosu na prethodne tri godine, zabeležen je i rekordan izvoz sveže paprike od 6,5 miliona američkih dolara, dok je izvoz tucane paprike dostigao 6,1 miliona američkih dolara.

Nintendo i dalje podržava nezavisne proizvođače igara!

Osim nekoliko kompanija, proizvođači paprike su gotovo u potpunosti porodična gazdinstva. Kod ajvara i tucane paprike, kao i kod drugih sličnih proizvoda, postoje pojedinačni uspešni primeri i pokušaji plasmana i promovisanja, ali ne i sistemskih napora koji bi definisali kvalitet i ucinili ga šire prepoznatljivim, čime bi se značajno povećala potrošnja, a samim tim i proizvodnja paprike.

Kako se navodi u studiji, upravo zato kod paprike, više nego kod drugih proizvoda, ima smisla uvoditi oznake kvaliteta i promovisati kvalitet kako na domaćem, tako i na stranim tržištima.

Dodaje se da bi pomoć države u promovisanju, garanciji i označavanju kvaliteta ubrzala procese osvajanja stranih tržišta, prvenstveno u regionu.

Venecija uvodi takse za posetioce!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here