Od đaka iz Banata i njihove učiteljice TREBA SVI DA UČIMO!

0
82
Foto: facebook/Branka Davidović

Deca iz IV-1, Osnovne škole “Žarko Zrenjanin” iz Kačareva od prvog razreda sakupljaju reciklažni otpad koji kasnije prodaju ili učestvuju na takmičenjima, a ideja je potekla od njihove nastavnice Branke Davidović.

Ostalo još 86 preduzeća za privatizaciju!

– Prvi put sam se susrela sa reciklažom pre 20 godina, sećam se da je tada isto bila nagrada – ekskurzija, za odeljenje koje prikupi najviše otpada. Pre sedam godina krenuli smo da sakupljamo i limenke. Na jednoj od akcija smo uspeli da sakupimo celu tonu i tada smo kao nagradu dobili projektor. – priseća se nastavnica.

Pored podizanja ekološke svesti, kroz ove akcije, decu uči i higijeni, snalaženju i, kako to nastavnica voli da kaže, da “sutra ne moraju da budu gladni”. Novac koji zarade, dele na jednake delove.

Za sada bez poskupljenja struje!

– Na godišnjem nivou zaradimo i do 100.000 dinara, pritom tu su i donacije i nagrade od takmičenja. Limenke prodajemo dva puta godišnje, krajem prvog i drugog polugodišta. Kada je reč o njima, svako dete dobija svoju vrećicu sa novcem u vrednosti onoliko kilograma limenki koliko je sakupio, dok sav drugi otpad prodajemo u zavisnosti od toga kada se prikupi i taj novac je zajednički i koristi se za izlete. – pojašnjava Davidovićeva.

Foto: facebook/Branka Davidović

A ono što ovim izletima daje posebnu notu jeste to što na njih idu i roditelji.

– Važno mi je da sve to postane jedna porodična uspomena. Na moje izlete idu i roditelji, ne uvek svi, ali u većini slučajeva da. Jednom nam se desilo da smo prepunili autobus, pa su morali da idu i svojim privatnim vozilima. – priča nastavnica.

Ne krije da nema podršku kolega, ali uvek je raspoložena za doprinos dece iz drugih odeljenja.

Foto: facebook/Branka Davidović

– Oni baš i ne podržavaju moje ideje, zato što njihovi učenici plaćaju svoje eksurzije i onda kada neko na ovaj način odluči da svom odeljenju obezbedi iste, dolazi do sukoba. Deca iz drugih odeljenja uvek su dobro došla u našim akcijama i često i jesu deo njih, ali ne mogu uvek da garantujem da ću ih povesti na izlete baš iz gore pomenutog razloga. Jer ukoliko krenu sa mnom, izdvajam ih iz njihovog odeljenja i društva. – pojašnjava Branka.

Da nisu samo deca ta koja pomažu akciju, govori i činjenica da i stariji sugrađani daju svoje male doprinose. Davidovićeva kaže da entuzijazam pronalazi u svakodnevnom okruženju i dešavanjima.

PROTEST PENZIONERA: Nezadovoljni odlukom Ustavnog suda o načinu isplate primanja!

– Vidim u Srbiji siromaštvo i nepravdu i to me boli. Jednom prilikom kada sam vodila decu u Beograd u pozorište, rekli su mi da im je to prvi put da idu na predstavu i to me je baš pogodilo. – priseća se ona.

Podsećajući je na prošlogodišnju akciju u kojoj su od zarađenog novca kupili svom drugu bicikl, prisetili smo je i na nepravdu koja je tome prethodila.

– Naime, prošle godine promenili su se uslovi takmičenja. Više nije najvažnije koliko se otpada sakupi, već koliko ljudi to učini. Tako, iako smo mi kao odeljenje sakupili oko 17.000 tona otpada, pobedila je škola koja je sakupila svega oko 3.000 samo zato što su kao škola malobrojniji – objašnjava Davidovićeva i dodaje – očekivajući pobedu, od osvojenog novca želeli smo da kupimo jednom od učenika specijalan bicikl kako bi mogao da nas prati na biciklijadi, ali pošto je pobeda na nepravedan način izostala, od novca koji smo zaradili od prodaje i dodavajući vrlo malo svog, uspeli smo da mu ga kupimo i opet pokažemo da smo pobednici, kako god da okreneš. – ističe nastavnica.

Foto: facebook/Branka Davidović

A da taj trud vide i drugi govori i gest jednog čoveka koji im je nakon ove priče obezbedio besplatan izlet na Drini.

U odeljenju ima ukupno 21 dete, ali nisu i svi roditelji zainteresovani da njihova deca prikupljaju reciklažni otpad. Roditelje razume i njihova deca ne ostaju uskraćena za izlet, ali da minimalna razlika postoji, profesorka ne spori, no samo iz jednog razloga.

Na Balkanskoj olimpijadi našim mladim matematičarima 6 medalja!

– Deca koja ne učestvuju naravno da neće biti uskraćena za odlazak na izlet, ali zato moraju da daju simbolični deo ukupne sume. Na primer, ukoliko je ulaz u muzej 400 dinara, oni će dati pola. I to je tako samo isključivo da bi se cenio rad druge dece. – ističe Branka.

Koliko je ova nastavnica omiljena i popularna u ovom malom banatskom mestu u prilog ide i to da je prvaci i pre početka školske godine dočekuju sa kesama reciklažnog otpada, a ona zaključuje da je njen posao da bude takva, jer je njena uloga da im posveti maksimalnu pažnju.

Da Branki i nakon 37 godina rada ništa nije teško vidi se i u tome da je na nekom od časova donela šiveću mašinu, te je decu učila da šiju

Nova droga na ulicama u Srbiji!

– Pred Slaninijadu jedna mama iz odeljenja me je pitala zašto ne bismo prodavali naše radove na manifestaciji. Ja i nisam bila za tu ideju jer sam mislila da ne možemo da stignemo da spremimo sve, ali deca su se oduševila i tako je to krenulo. Napravili smo oko 240 komada futrolica za maramice od recikliranih pantalona i sve smo ih prodali u rekordnom roku. – priseća se Branka.

Možda ovo zvuči i previše za mališane, ali nastavnica je uverena da na taj način razvija radnu etiku kod dece i da ih uči kako da se kasnije snađu u životu, a dečija zalaganja govore da im je i više nego zabavno.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here