Početna Kultura Novosadski Univerzitet šesti na svetu!

Novosadski Univerzitet šesti na svetu!

177
0
.
Foto: novisad2021

Univerzitet u Novom Sadu rangiran je na šestom mestu u svetu prema kriterijumu rodne izbalansiranosti autora naučnih radova na Lajdenovoj globalnoj rang-listi najboljih univerziteta za 2019. godinu.

Tramp potpisao sporazum o ekstradiciji sa Prištinom!

Ova rang-lista obuhvatila je 963 najbolja svetska univerziteta iz 56 zemalja, a reč je o univerzitetima koji su objavili najmanje 1.000 naučnih radova indeksiranih u okviru Web of Science, u periodu od 2014. do 2017. godine, pri čemu se uzimaju u obzir samo najznačajniji naučni časopisi međunarodnog karaktera (tzv. core journal).

U članku koji je objavio Centar za promociju nauke, navodi se da je prilikom formiranja godišnje Lajdenove rang-liste za 2019. godinu, prvi put kao jedan od kriterijuma korišćena rodna uravnoteženost, odnosno koliki je udeo radova ženskih autora u ukupnom broju objavljenih naučnih radova.

Vučić: Obnovićemo i “Pionir”

Ukupan rezultat ovog rangiranja pokazao je da žene u proseku čine oko 30 odsto autora naučnih radova na svetskom nivou, dok prvih nekoliko najbolje rangiranih univerziteta ima oko 50 odsto radova čiji su autori žene. Među najviše rangiranim su dva univerziteta u Srbiji – Univerzitet u Beogradu, pozicioniran na trećem mestu, sa 53,5 odsto udela ženskog autorstva u ukupnom broju objavljenih radova i Univerzitet u Novom Sadu na šestom mestu globalne rang- liste, sa 51, odsto udela.

Važnost puteva

Na prvom mestu nalazi se Medicinski univerzitet u Lublinu, Poljska, sa udelom od 56 procenata radova čiji su autori žene u odnosu na ukupan broj publikacija.

Lajdenovu svetsku rang-listu najboljih univerziteta (CWTS Leiden Ranking) objavljuje Centar za studije društva i tehnologije Univerziteta u Lajdenu, Holandija. Prilikom rangiranja uzimaju se u obzir rigorozni, egzaktni i složeni kriterijumi, koji svedoče o kvalitetu institucije, kao što su broj naučnih publikacija, broj citata, uključenost univerziteta u naučnu saradnju i drugi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here