Nedimović: Ministarstvo utvrđuje da li je bilo propusta!

0
69
Foto: RTV

Ministarstvo poljoprivrede Srbije obaviće nadzor nad radom Republičkog hidrometeorološkog zavoda i utvrditi da li je bilo propusta u sistemu protivgradne zaštite, nakon što je Topolu i okolinu zadesio jak grad usled kojeg su uništeni usevi, izjavio je danas ministar Branislav Nedimović.

Ekskurzije – prvo Srbija, pa onda inostranstvo!

On je za TV Prva rekao da su radarski centri u Srbiji osposobljeni i da raketa ima dovoljno, kao i da podaci sa terena pokazuju da je u utorak ispaljeno 45 raketa sa radarskog centra “Bukulja”.

– Šteta se desila, mi danas šaljemo ekipe na teren da utvrde činjenice, zamolio bih sve da ne iznose prerane ocene. – rekao je Nedimović.

On je podsetio da Ministarstvo poljoprivrede ove godine daje 70 odsto subvencija na premije osiguranja od grada i ranog mraza i apelovao na građane da ih koriste.

OPOZICIJA PONOVO NASRNULA NA ŽENE! Pogledajte IŽIVLJAVANJE u centru Beograda (VIDEO)

Nedimović je rekao i da se na prostoru radarskog centra “Valjevo” radi na automatskoj protivgradnoj zaštiti, koja će biti završena do kraja godine, a pomoću koje će se putem softvera pratiti kretanje oblaka i automatski, bez prisustva ljudske posade, slati signal raketnom lanseru.

Pošto bude završen radarski centar u Valjevu, počeće rad na centru na Bukulji, rekao je Nedimović i podsetio da je s Vladom Republike Srpske dogovoreno da se na prostoru između Vlasenice i Gacka izgradi 25 automatskih protivgradnih raketnih lansera koji će braniti prostor Zapadne Srbije.

VUČIĆ: “Brojčano smo mali, ali su SRBI SPREMNI DA SE SUPROSTAVE SVIMA!” (VIDEO/FOTO)

Ministar je rekao i da država daje subvencije za protivgradnu zaštitu u vrednosti od 50 odsto investicije, i dodao da su omogućeni i krediti podrške s nižim kamatnim stopama za nabavku repromaterijala, opreme, stočnog fonda…

“Očekujem da ćemo generisati oko 80 miliona evra kreditnog potencijala u poljoprivredi”, rekao je Nedimović.

Traži se kupac za Industriju motora Rakovica!

RHMZ: U Topoli ispaljeno 12 raketa, sistem bio spreman za rad

Nad Topolom i okolinom u utorak je ispaljeno 12 protivgradnih raketa, a sistem protivgradne zaštite bio je spreman za rad, tvrdi direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Jugoslav Nikolić, i dodaje da država ima dovoljno raketa, kao i da u ovoj godini utrošeno 250.000 dinara za njihovu nabavku za 13 radarskih centara.

Nikolić je kao nekorektnu i politizovanu ocenio je izjavu predsednika opštine Topola Dragana Jovanovića da su voćke u tom kraju uništene jer, kako je rekao, sistem protivgradne zaštite ne funkcioniše na pravi način i rakete se ne ispaljuju na vreme.

(VIDEO) “Ponekad vas mržnja učini slepima!” NOVI SPOT SNS: Učesnici protesta izmučiše stranog investitora!

– To je nekorektna i netačna izjava. Strelci su bili u stanicama sat vremena ranije i bili su spremni da dejstvuju. – rekao je Nikolić u Jutarnjem programu TV Prva.

Na pitanje zašto su onda uništene voćke u Topoli, rekao je da pojedini predstavnici lokalnih samouprava nemaju adekvatno znanje o sistemu i da komentarišu visoko stručnu metodologiju politizujući događaje iz oblasti koju ne razumeju.

– Radarski centar ‘Bukulja’ ispalio je 45 raketa, a nad opštinom Topola je ispaljeno 12 raketa. Cilj protivgradne zaštite je da se stvore sitna zrna grada i ona jesu bila sitna, ali je vreme bilo hladno, tako da zrna grada nisu stigla da se dovoljno istope padajući na zemlju. – objasnio je Nikolić i dodao su efekti odbrane u skladu s dometima struke i nauke u svetu.

Nastavlja da PROVOCIRA!? Šešelj organizuje skup u Hrtkovcima

Na konstataciju voditelja da samo Srbija i Hrvatska u Evropi koriste rakete kao zastareli sistem borbe sa oblacima, te da je u svetu osiguranje najbolja odbrana od grada, kao i da se koriste mreže za natkrivanje useva i reagensi koji se ispuštaju iz vazduha, Nikolić je naveo da je raketni sistem efikasniji od najsavremenijih tehnologija koje se, recimo, koriste u SAD.

– U SAD se takvim tehnologijama ostvaruje efikasnost od 35 do 50 odsto, a raketnim sistemom čak do 70 odsto. Prednost raketnog sistema je što se direktno gađa cilj, dok se iz aviona, recimo, izbacuje određena vrsta reagensa na okolinu. – pojasnio je direktor RHMZ-a.

Kako je rekao, država pomaže poljoprivrednicima u borbi protiv grada na tri načina: subvencioniše osiguranje, koje u opštinama kao što je Topola dostiže do 70 odsto, kao i da subvencioniše protivgradne mreže i finansira sistem zaštite.

Žandarmi osuđeni zbog prebijanja Andreja Vučića i Predraga Malog

Na pitanje zašto strelci nisu bolje plaćeni, budući da su im primanja oko 4.000 dinara a da obavljaju važan posao, Nikolić je kazao da je sistem uspostavljen tako što su strelci u početku štitili svoje njive i da su radili besplatno, a da je država kasnije počela da ih plaća u skladu s mogućnostima.

Naveo je da na šestomesečnom nivou strelci koštaju državu oko milion evra, kao i da ima osmatrača koji danonoćno rade cele godine rizičnije poslove koji se odnose na druge vremenske nepogode, a koji su, kaže, manje plaćeni od strelaca.

Istakao je i da su lokalne samouprave subjekti sistema i da imaju mogućnost i pravo da učestvuju u sufinansiranju strelaca na svojoj teritoriji i da kupuju dodatne količine raketa.

– One to uglavnom i rade, ali to ne radi opština Topola. Koliko se sećam, prošle godine su kupili simboličnih 15 raketa koje se ispale u jednom dejstvu. Ove godine nijednu raketu nisu nabavili. – rekao je Nikolić.

SRAMOTA! VOJISLAV ŠEŠELJ PLJUVAO PO MRTVOM NOVINARU ANASTASIJEVIĆU! Lider SRS pokazao da ne poštuje ni preminule!

Predsednik opštine Topola Dragan Jovanović izjavio je juče da je u utorak Topolu i okolinu zadesio jak grad, usled čega su skoro potpuno uništeni rani zasadi trešnje i višnje.

Područje Topole prošle je godine u više navrata zahvatilo jako nevreme, a grad je naneo velike štete poljoprivredi.

Hrabri Srbi srušili simbol američke moći: EVO ŠTA SVE NISMO ZNALI O OBORENOM F-117 AVIONU (FOTO)

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here