Početna Region NATO PRETI SRBIJI NOVOM AGRESIJOM

NATO PRETI SRBIJI NOVOM AGRESIJOM

279
0
.

Beograd je primio jasno upozorenje Zapada da bi u slučaju intervencije u pokrajini imao posla sa međunarodnim vojnim snagama. Pretnju je preneo diplomata jedne od najuticajnijih NATO država u razgovoru sa srpskim zvaničnicima.

 

Ukoliko Srbija iz bilo kojih razloga donese odluku da svojim snagama interveniše na Kosovu i Metohiji, ući će u otvoreni rat, ne sa kosovskim policijskim snagama već sa jedinicama Kfora i NATO.

Ovu direktnu i žestoku pretnju, povodom poslednjih napetosti u južnoj pokrajini, izneo je u razgovoru sa srpskim zvaničnicima visoki predstavnik jedne od najuticajnijih zemalja članica NATO u Beogradu.

– Ovaj diplomata bio je vrlo zainteresovan za to kako Beograd gleda na dramatične događaje na Gazivodama – navodi izvor.

Kfor
Foto: Profimedia/ilustracija

– Na istom sastanku izneo je neskriveno nezadovoljstvo reakcijom naših vlasti i podizanjem borbene gotovosti oružanih snaga Srbije – dodaje on.

Predstavnik uticajne države iz NATO u ovom scenariju nije krio mogućnost konflikta, a “zveckanje oružjem” zapadni diplomata opravdao je zadatkom Kfora “da srpske snage drži dalje od Kosova i Metohije”.

Reči pretnje povodom bilo kakvog eventualnog angažmana snaga bezbednosti Srbije u pokrajini posebno dobijaju na značaju u svetlu čvrste rešenosti Beograda da ne dozvoli bilo kakvu agresiju prema srpskom narodu na KiM. Predsednik Vučić više puta je Srbima u pokrajini javno poslao jasnu poruku da neće biti reprize 17. marta, kao i da država više nikada neće biti nemi posmatrač stradanja sopstvenog naroda.

 

Ovo nije prva ovakva pretnja koja dolazi sa Zapada. Svaku najavu da će Srbija zaštititi svoj narod na KiM prate salve nezadovoljstva zapadnih zvaničnika i neskrivena upozorenja Beogradu da će imati posla sa NATO, pa i podsećanja na bolna iskustva iz 1999. godine.

Izvori iz bezbednosnih krugova ovakve gestove tumače kao još jednu potvrdu da u kosovskom čvoru Srbija protiv sebe nema Prištinu, već široki front najjačih zapadnih država povezanih NATO oružjem.

Aleksandar Vučić
Tanjug/​Tanja Valić

– Državni i vojni vrh toga je veoma svestan. Priština, svesna svoje vojne inferiornosti, gotovo nikada se ne upušta u solo akcije, već po pravilu, uz konsultacije sa vrhom međunarodnih snaga i njihovim političkim šefovima – navode u bezbednosnim krugovima.

Vojni analitičar i nekadašnji visokopozicionirani pripadnik vojne bezbednosti Ljuban Karan kaže da svako zaoštravanje odnosa sa vlastima u Prištini prati i opasnost od konflikta sa NATO.

– Srbija u bezbednosnom smislu nema problem sa Kosovom, čak i u slučaju da su mu pridruženi i vojni resursi Albanije. Priština je, međutim, pod NATO kišobranom, što joj daje slobodu da relaksirano ulazi u akcije provociranja. Da je državni vrh u Beogradu toga svestan, pokazuju i mirne, ali energične reakcije koje nijednog trenutka nisu išle na našu štetu – objašnjava Karan.

Poslednja pretnja Srbiji došla je u jeku napetosti povodom nedavnog upada Hašima Tačija, sa specijalcima i dugim cevima, na sever pokrajine, ali i predstojećeg dolaska generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga. On će sledeće nedelje boraviti u Srbiji povodom održavanja NATO vežbe pružanja pomoći u vanrednim situacijama, koja se održava u našoj zemlji. Prema načelnom planu posete, on će se u Beogradu sastati sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem.

Hašim Tači
Foto: Profimedia

Reč je o prvoj ovakvoj vežbi kojoj je domaćin Srbija. Naša zemlja će od 8. do 11. oktobra ugostiti predstavnike 40 država, koji će u okolini Mladenovca i Aranđelovca uvežbavati reagovanje u vanrednim situacijama izazvanim elementarnim nepogodama. Formalni domaćin gostima iz država članica NATO saveza je Sektor za vanredne situacije MUP SRbije.

SAKRILI IME VOJSKE KOSOVA

Komisija za unutrašnje poslove nepriznate kosovske skupštine je na predlog vlade usvojila tri nacrta zakona o “kosovskim bezbednosnim snagama” i prosledila ih parlamentu na usvajanje.

Poslanik Srpske liste Zoran Mojsilović rekao je u sredu da se ona protivi izmeni Zakona o Bezbednosnim snagama tzv. Kosova, jer “ta tri nacrta zakona jasno ukazuju na transformaciju KBS u vojsku Kosova”. Kako je kazao, jedina razlika je u tome što je zadržan naziv “Kosovskih bezbednosnih snaga”.

 

KFOR: TAČIJA NISU PRATILI SPECIJALCI?!

Kfor nije bio unapred obavešten o poseti Hašima Tačija Gazivodama, ali on je, kao najviši lider institucija lažne države Kosova, slobodan da se kreće svuda po njegovoj teritoriji. Njega je na jezeru pratio tim za zaštitu važnih ličnosti tzv. Kosovske policije.

Ovo je u sredu izjavio glavni portparol Kfora Vinčenco Graso i pojasnio da “Kosovska policija ne mora da pita za bilo kakvu dozvolu da ide na sever Kosova”.

– Nikakvo pravilo nije prekršeno – rekao je Graso, ali nije komentarisao prisustvo dugih cevi, snajperista i brojno stanje Tačijevog navodnog obezbeđenja.

Portparol Kfora, međutim, naveo je i da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić bili u pravu kad su podsetili da je tzv. Kosovskim snagama bezbednosti potrebna dozvola Kfora za dolazak u severni deo Kosova.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here