Početna Region Nastavlja se izgradnja Turskog toka prema Bugarskoj, SRBIJA SPREMNA DA SE PRIKLJUČI

Nastavlja se izgradnja Turskog toka prema Bugarskoj, SRBIJA SPREMNA DA SE PRIKLJUČI

251
0
.

Ministar energetike Aleksandar Antić je izjavio danas da će uskoro biti nastavljena izgradnja Turskog toka prema Bugarskoj i istakao da se Srbija sprema da se priključi tom gasovodu

– Važan projekat za nas je mogućnost da kroz nas region prođe nastavak deonice Turskog toka. Krak ispod Crnog mora će izaći će tokom novembra na tursku obalu i zatim će krenuti izgradnja gasovoda ka Bugarskoj – rekao je Antić na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije za energetsku bezbednost Evroazije, u Domu Narodne skupštine.

Antić je istakao da je taj projekat značajna prlika za ceo region i njegovu energetsku bezbednost.

 

– Mogućnosti da 10 do 15 milijardi metara kubnih ruskog gasa iz Turske prođe prema Bugarskoj, Srbiji, Mađarskoj i Austriji ozbiljna je šansa da unapredimo eneretsku bezbednost. To će otvoriti mogućnost razvoja gasifikacije i gasne privrede – naveo je Antić.

 

Ministar je istakao da bi priključenjem na Turski tok pomenute zemlje postale tranzitne i za gas i ostvarivale od toga značajan profit.

– Srbija veliku pažnju posvećuje tom projektu, spremni smo da iskoristimo šansu koju taj projekat pruža. Ipak, to ne zavisi samo od nas, tu su naše komšije Bugarska i Mađarska.

Aleksandar Antić
Foto: Tanjug/​Dragan Kujundžić

Antić je rekao da je za našu zemlju značajno i povezivanje na Južni gasni koridor i gasovode TANAP i TAP i Kaspijski basen, preko LNG terminala u Grčkoj odnosno gasne konekcije između Grčke i Bugarske.

Organizatori konferencije su Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo rudarstva i energetike, Fakultet bezbednosti Univerziteta u Beogradu i Fondacija ”Enerdžipakt”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here