Početna Hronika Ministar za inovacije: Rusija je spremna da se uključi u dijalog sa...

Ministar za inovacije: Rusija je spremna da se uključi u dijalog sa Prištinom

316
0
.
FOTO: A. DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA

Ako do novog dijaloga jednom dođe pošto Priština ukine sporne odluke o formiranju vojske i povećanju taksa, Rusija je spremna na zvaničan poziv Srbije da se uključi u dijalog Beograda i Prištine, kaže ministar za inovacije Nenad Popović u intervjuu za „Blic“.

Jedan od političkih događaja po kojima će se pamtiti 2018. jeste potres koji je izazvao njegov tvit, kritika uvoza gej slikovnica iz Hrvatske. Ponovo bi isto, kaže, ali i ističe i da nema ništa protiv gejeva.

Planovi Ministarstva prosvete za 2019. godinu

Iz vašeg ugla, koji događaj je obeležio političku scenu ove godine?

Isto pitanje nam ostaje i za sledeću godinu. Šta je rešenje?

– Treba ga tražiti u okviru Rezolucije 1244 SB UN i Ustava Srbije. Do rešenja se sigurno može stići pregovorima, treba samo biti uporan i strpljiv. Naravno, pregovori mogu da se nastave tek kada albanska strana povuče nerazumne odluke o formiranju takozvane vojske Kosova i povećanju taksa na srpsku robu. Treba reći otvoreno da su briselski sporazumi mrtvi. Odluke donete na osnovu njih treba ukinuti. Mora da se krene u dijalog iz početka, u novom formatu, ne kao do sada, uz moderiranje slabe EU, već pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, uz učešće SAD, Rusije i Kine.

Ministarka Đukić Dejanović: Naći ćemo NAJBOLJE REŠENJE za MAJKE

Kakve su šanse da se Moskva uključi u dijalog sa Prištinom?

– Ako do novog dijaloga jednom dođe pošto Priština ukine sporne odluke o formiranju vojske i povećanju taksa, Rusija je spremna na zvaničan poziv Srbije da se uključi u dijalog Beograda i Prištine. U atmosferi pritiska koji na nas vrše zapadne zemlje, uslovljavajući naše članstvo u EU odricanjem od Kosova, podrška Rusije poštovanju našeg Ustava znači dodatno osnaživanje naše pozicije. Uveren sam da ukoliko druge sile, poput SAD, uđu u dijalog, da će Srbija pozvati Rusiju da se uključi.

Rusija spremna da se uključi u dijalog oko Kosova, ali se čeka JEDNA ODLUKA

Početak godine nam donosi i posetu predsednika Rusije Vladimira Putina? Kakvu će konkretnu korist od nje imati Srbija?

– Rusija je dosledno i nepokolebljivo branila međunarodno pravo i pozicije Srbije na međunarodnoj sceni po pitanju Kosova. Ona je naš istinski i dokazani prijatelj. U nekoj novoj fazi pregovora oko Kosova ta podrška nam je više nego potrebna i očekuje se da će to biti potvrđeno tokom razgovora dva predsednika. Verujem da će poseta predsednika Putina, pored potvrde odličnih političkih odnosa, doneti novi zamajac u razvoju ekonomskih odnosa i da će potpisani sporazumi otvoriti novu eru u ruskim investicijama u srpsku privredu, ali i saradnju u novim tehnologijama, inovacijama, digitalizaciji, korištenju nuklearne energije u mirne svrhe.

RUSIJA UHAPSILA AMERIČKOG ŠPIJUNA

Ova godina se pamti i po vašem sukobu sa premijerkom oko spornog tvita. Da li biste opet napisali isti tvit?

– Izneo sam svoj politički stav oko jednog važnog budućeg pitanja za naše društvo. Uradio bih to ponovo jer ne menjam svoju politiku. Nemam ništa protiv gejeva, ali to je pitanje zakona. Istopolni brakovi u Srbiji nisu zakonom regulisani. Čak i u onim državama koje su institucionalizovale istopolne brakove vode se ozbiljne pravne, moralne i svake druge polemike oko prava na usvajanje dece. Neće valjda unapred svako ko ne bude u nekoj budućoj raspravi o zakonskom regulisanju ovog složenog pitanja mislio kao premijerka biti proglašen za homofoba i morati da se izvinjava?

Brnabić sa mladim talentima

Na jednoj od sednica Vlada predsednik vas je kritikovao zbog izjava oko stava o Kosovu. Hoćete li zbog toga otupeti oštricu?

– Kao predsednik Srpske narodne partije imam obavezu da iznosim stav organizacije na čijem sam čelu, uvek poštujući činjenicu da smo deo vladajuće koalicije i Vlade Srbije. Taj stav se zasniva na tome da je Kosovo deo Srbije po Ustavu Srbije, da moramo da poštujemo Rezoluciju 1244 SB UN i da se u borbi za Kosovo moramo osloniti na naše saveznike, na prvom mestu na Rusiju i Kinu, ali i na druge države koje nisu priznale lažnu državu Kosovo. Uveren sam da je sve što po pitanju Kosova iznosim u javnost naša zajednička politika, a sve ostalo je stvar interpretacije i pregovaračke taktike.

FOTO: A. DIMITRIJEVIĆ / RAS SRBIJA

Kakvi su rezultati ministarstva koje vodite u 2018. godini?

– U zvaničnom izveštaju o inovacionim performansama, koji svake godine objavljuje Evropska komisija, Srbija se prvi put nalazi ispred osam zemalja članica EU. Ulaže se preko 70 miliona evra u izgradnju inovacione infrastrukture. Pored najmodernijih naučno-tehnoloških parkova koje gradimo u Novom Sadu i Nišu, kao i rada na projektu Srpsko-kineskog industrijskog parka u Borči, otvaramo osam inovacionih startap centara u regionima u Srbiji. Podržali smo preko 300 inovacionih projekata, malih i srednjih preduzeća, ali i preduzetnika koji su dobili sredstva za razvoj i komercijalizaciju svojih inovacionih ideja. Više od 200 žena preduzetnica dobilo je bespovratna sredstva za razvoj malih biznisa, a njih 2.500 pohađalo je obuke za sticanje preduzetničkih veština.

Rusija o Putinovoj poseti Srbiji: Očekuje potpisivanje skoro 20 sporazuma!

Nije malo onih koji smatraju da je Rusija uz nas jer to i njoj koristi. Greše li?

– Dugujemo najveću zahvalnost Rusiji i ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na podršci prilikom glasanja za prijem lažne države Kosovo u Interpol. Da tada nije bilo Rusije, lažna država Kosovo bi bilo članica Interpola. Isto tako, da u prošlosti nismo imali Rusiju i predsednika Putina uz sebe, srpski narod bi bio proglašen za genocidan, srpski manastiri bi postali takozvana kosovska baština u okviru Uneska, ne bi postojala Rezolucija 1244 i Kosovo bi odavno bilo nezavisno. Srpski narod je svestan ključne uloge Rusije u odbrani naših najvažnijih nacionalnih interesa, i zato Rusiju vidi kao najvažnijeg saveznika, prijatelja i zaštitnika Srbije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here