Mađare vređa test iz srpskog jezika?! TUŽILI FAKULTET ZBOG DISKRIMINACIJE!

0
441

Odluku Pravnog fakulteta u Novom Sadu da od ove školske godine obaveže studente koji polažu prijemni ispit na mađarskom jeziku da dodatno polažu srpski jezik, pisano i usmeno, u utorak je Apelacioni sud u Novom Sadu pravosnažno okarakterisao kao – diskriminatorsku.

Sa Petrovaradinske tvđave izneto 35 TONA SMEĆA!

U konkretnom slučaju diskriminatorska je pisana i usmena provera znanja srpskog jezika na prijemnim ispitima koju, inače, predviđa republički Zakon o obrazovanju.

Presuda Apelacionog suda doneta je na osnovu dvostruke tužbe nevladine organizacije Saveza mađarskih učenika Vojvodine. Prvi put je ta organizacija tužila novosadski Pravni fakultet 2015. godine zbog, kako je tada navedeno, diskriminacije, odnosno onemogućavanja studenata da polažu prijemni na maternjem jeziku.

NOVE PROVOKACIJE ALBANACA: Pakuju lažne optužnice

Tim povodom početkom prošle godine Apelacioni sud u Novom Sadu obavezao je Pravni fakultet da ubuduće organizuje prijemne ispite i na jezicima nacionalnih manjina uz ocenu da je, odbijajući da to učini, fakultet postupao diskriminatorski.

Zanimljivo je da je na taj način Apelacioni sud tada preinačio presudu Višeg suda, koji je prethodno odbio prvi tužbeni zahtev Saveza mađarskih učenika Vojvodine.

Čak 60 odsto traktora će ostati neregistrovano?

Mada je u međuvremenu Pravni fakultet omogućio studentima da polažu prijemne ispite na maternjem mađarskom jeziku, ali uz obavezu provere znanja srpskog jezika, to je za Savez mađarskih učenika Vojvodine bio novi povod za tužbu.

Njihovu drugu tužbu Viši sud u Novom Sadu krajem prošle godine je ipak uvažio, a Apelacioni sud u utorak je tu odluku proglasio pravosnažnom. Pravnom fakultetu ostaje mogućnost žalbe Vrhovnom kasacionom sudu.

DEKAN ČEKA ARGUMENTE

Dekan Pravnog fakulteta prof. dr Branislav Ristivojević nije  želeo da komentariše najnoviju presudu, dok je ne bude dobio zvanično i dok ne vidi argumente kojima se sud rukovodio prilikom donošenja ovakve presude.

Vučić: Hvala Grenadi na podršci Srbije

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here