Kosovska carina: Robu iz Srbije zamenjuju albanski proizvodi

0
95
FOTO: RAS SRBIJA

Potparol kosovske carine, Adriatik Stavileci, izjavio je da je, od uvođenja 100% uvećanih taksi na proizvode iz Srbije i BiH, povećan je priliv proizvoda iz Albanije i Makedonije na tržištu kosovske teritorije.

Drecun: Nezavisnost Kosova je bez perspektive

Priliv proizvoda iz drugih zemalja na kosovskom tržištu je u porastu, u velikoj meri iz Albanije i Makedonije, kazao je Stavileci i dodao da je prisustvo robe iz Albanije povećano za gotovo 40% u odnosu na raniji period, dok je priiliv robe iz Makedonije porastao za 10%.

Kosovsko tržište robe se postepeno menja, jer je uvoz iz Srbije značajno smanjen, što omogućava zamenu robe iz Albanije i Makedonije, ali i od povećanja domaće proizvodnje.

EU pala pod pritiskom Albanaca, pa dala SRAMNU PONUDU Prištini: Ukinite takse, evo šta ćete DOBITI!

Prema zvaničnim podacima kosovske carine, priliv proizvoda iz Srbije pre uvođenja taksi, 21. novemra prošle godine iznosio je oko 1,2 miliona evra, dok je sada taj uvoz opao na vrednost od oko 600.000 evra dnevno.

– Od početka primene ovih poreza imali smo veliki pad u uvozu proizvoda iz Srbije. Ako razgovaramo pre uvođenja taksi, imali smo 120 do 140 barži dnevno iz Srbije i Bosne i Hercegovine, dok je sada to gotovo nula – rekao je Stavileci, za radio Slobodna Evropa, prenela je prištinska Koha.

Još jedna zemlja povukla priznanje Kosova!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here