Kako će đaci u Srbiji nadoknaditi produžen zimski raspust?

0
61
Foto: R. GETEL / RAS SRBIJA

Tri radne subote, plus po jedan dan od prolećnog i letnjeg raspusta, za sada je “srednja formula” za nadoknadu pet propuštenih nastavnih dana u školama zbog produženja zimskog raspusta usled gripa.

U Srbiji od gripa umrlo 29 osoba: Više od 104.000 obolelih, stanje ALARMANTNO

To važi za sve škole, a izgleda da će najgore proći đaci u Užicu, jer će za razliku od ostatka Srbije imati da nadoknađuju nedelju dana više, s obzirom na to da je njima zbog epidemije gripa raspust produžen ukupno dve nedelje, jer tu epidemija ne jenjava.

Februarski deo zimskog učeničkog odmora u Srbiji trebalo je da bude završen 18, ali je na predlog Zlatibora Lončara, ministra zdravlja, produžen do 25. februara zbog zahuktale epidemije gripa u Srbiji, a u Užicu i još jednom – do 1. marta.

Očekivanja nadležnih bila su da će se virusi H1N1 i H3N2, po povratku učenika u školske klupe, još brže širiti te je zbog toga odlučeno da deca sede kod kuće dodatnih sedam dana, od kojih su pet radnih.

Kralj narodne muzike poginuo u stravičnoj saobraćajnoj nesreći

Iako je Ministarstvo prosvete dalo mogućnost direktorima osnovnih i srednjih škola da smisle modele po kojima će njihovi učenici nadoknaditi propušteno, nadležni će njihove predloge ipak morati da aminuju i neće dozvoliti da deca sede u klupama po osam, devet časova dnevno.

Mladen Šarčević, ministar prosvete, kaže da nadoknada pet propuštenih dana neće ići na štetu đaka.

Foto: ZORAN LONČAREVIĆ / RAS SRBIJA

– Dali smo odrešene ruke direktorima škola da smisle svoje kombinacije i pošalju ih Ministarstvu. Već sada je jasno da postoji nekoliko modela da se propušteno nadoknadi, a da učenici ne trpe. Nema sažimanja, odnosno neće se odrađivati sve odjednom – kaže Šarčević .

Prema njegovim rečima, “dolazi u obzir neka subota ili da se kombinuje neki dan kada su deca najmanje opterećena”.

Generalni direktor Železnica Srbije dao ostavku

“Ako direktori ne mogu da smisle neka se obrate nama”

– Ukoliko direktori imaju problem da smisle svoje modele, slobodno mogu da se obrate našim sektorima za osnovno i srednje obrazovanje – navodi on i odbacuje mogućnost da se produži školska godina u junu za svih pet dana.

– Produžetak školske godine nije realan i zbog toga jer osmaci mali maturu polažu 17, 18. i 19. juna. Takođe, postoje škole, kao što su vojne ili škole za darovite đake, čiji su prijemni ispiti predviđeni pre redovnog završetka školske godine. Pre upisa u takve škole svaki učenik bi trebalo da je u potpunosti odradio predviđeni nastavni program u svojoj školi – objašnjava on.

Šarčević: Biće smenjeni direktori 10 škola početkom drugog polugodišta

Đaci već opterećeni

Kako Šarčević dodaje, nisu opcije i da deca sede na prečasima ili čas ili dva posle redovnog programa.

– Već postoji nedeljno opterećenje učenika. Uglavnom, učenici ne moraju da idu u školu pet subota uzastopno, može da se “uštine” po jedan dan od prolećnog i letnjeg raspusta i da se ostalo odradi tokom tri subote do kraja ove školske godine. Ujedno, to bio bila ta “srednja formula” nadoknade propuštenog gradiva. Neka direktori razmisle. Naše je da odgovorimo na one predloge direktora koji su smislili da uvedu prečase i da im đaci sede u klupama po osam, devet časova – priča Šarčević i dodaje da je zbog toga neophodno “da se sačeka šta će škole da smisle i da im za to damo odobrenje”.

Planovi Ministarstva prosvete za 2019. godinu

Šta predlažu direktori

Pojedine škole već su “smislile” šta će i kako će kada je nadoknada nastave u pitanju.

Jole Bulatović, direktor beogradske OŠ “Drinka Pavlović”, kaže će učenici od prvog do četvrtog razreda nadoknađivati propušteno tokom radne nedelje, dok će učenici starijih razreda nadoknađivati nastavu subotom.

Prema informacijama iz novosadskih škola, još nije odlučeno kako će đaci da nadoknade propušteno, ali sva je prilika da će da “sažmu gradivo”.

Kako za “Blic” kaže Jasmina Pastonjicki, direktorka OŠ “Vasa Stajić” i predsednica aktiva direktora osnovnih škola u tom gradu, ona će sastanak sa kolegama imati sledeće nedelje, ali su bliži odluci sažimanja gradiva nego nadoknade subotom.

Mirović: Podrška razvoju hraniteljstva u Vojvodini

Direktori osnovnih škola dogovoriće zajednički i ujednačen plan nadoknade.

– Plan ćemo predati ministru tokom sledeće nedelje – rekla je Pastonjicki.

U Nišu radne subote

– Direktori niških škola razmatraju predloge da se izgubljeni časovi nadoknade radnim subotama, produžetkom nastave ili sažimanjem gradiva, ali će konačnu reč o tome dati ministar – kaže načelnik Školske uprave Dragan Gejo.

– Jedna varijanta je da subote budu radne dok se ne nadoknade izgubljeni časovi. Druge škole predlažu da se iskoriste 30. april i 3. maj, koji su planirani da budu neradni i dve radne subote, a ima i predloga da se svakog dana produži nastava u smeni dok se časovi ne ne nadoknade. Jedan od predloga se odnosi na sažimanje gradiva, ali to nije popularno – kaže Gejo.

On ocenjuje da je možda najrealnija varijanta da se svakog dana nadoknadi jedan čas u smeni.

Fabrika NUTELE ZATVORENA zbog problema sa kvalitetom!

– Đaci su u proseku izgubili od 25 do 30 časova redovne nastave. Škole koje imaju tu mogućnost bi umesto pet časova imale šest. Potrebno je 30 radnih dana da nadoknade izgubljene časove dodavanjem svakog dana po jednog časa u smeni. To je možda i najrealnija varijanta jer i subote je teško uzimati – objašnjava Gejo.

Direktorka OŠ “Radoje Domanović” Dušica Tričković kaže da će tokom nedelje doneti konačnu odluku ali da je planirano da se nadoknada izvrši i dodavanjem časova svakog dana i radnim subotama.

I u drugim gradovima najavljuju da će detaljniji plan o nadoknadi imati tokom sledeće nedelje.

Foto: VESNA LALIĆ / RAS SRBIJA

U Užicu raspust produžen do 1. marta

Učenicima u Užicu raspust je produžen za još sedam dana zbog epidemije gripa koja ne jenjava u tom gradu.

Tako će đaci morati da odrade ukupno 10 radnih dana, a u užičkim školama nisu imali siguran plan ni za prethodnih pet, ali najverovatnije je da će nastava biti organizovana subotom.

Rafailo Jelisavčić, direktor OŠ “Slobodan Sekulić” iz Užica, naveo je za “Blic” da će aktiv direktora svih škola u ovom gradu pokušati da donese zajedničku odluku, a, za sada, kao najrealnija opcija figuriraju radne subote.

“Čuvarkuća” u subotu 2. marta u Rivici!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here