“Jugom” preko Balkana

0
123
Foto: Stefani Stefan

Par iz Rijeke osmislio neobičnu sedmodnevnu turističku ponudu koja spaja 10 zemalja, pa i našu Srbiju.

Čudo od deteta: Ima 8 godina i studira na 3 fakulteta!

Sedmodnevna vožnja “jugićem” od Hrvatske, kroz Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo i Metohiju, Crnu Goru, Makedoniju, Grčku, Bugarsku, Rumuniju, pa sve do Moldavije i Ukrajine, uz bezbroj doživljaja u svakom kraju. Ovo je ponuda neobične turističke agencije “Balkan roud” i svojevrsna avantura koju su osmislili Riječani Filip Jakovac (29) i Ana Somek (28). Među izabranih 100 lokacija na Balkanu, u Srbiji će se turisti poprilično zadržati i uživati u lepotama Zlatibora, Vojvodine, Šumadije…

Iako startap preduzeće, koje je već pobralo nagrade u svojoj zemlji, mnoge asocira na jugonostalgiju, ovo dvoje mladih kaže da je mnogo više od toga – otkrivanje lepota Balkana. A to je strance već raspametilo. Mnogima je interesantno zato što miri i povezuje “večito zavađene”.

PUTOVANJE NA MARS USKORO MOGUĆE: Evo koliko će koštati povratna karta (VIDEO)

Osim paraglajdinga, skuba-dajvinga, bandži-džampinga, u sklopu aranžmana je i noćno čuvanje ovaca na Durmitoru, pravljenje sira na Zlatiboru i pletenje džempera u Sirogojnu, učenje tradicionalnih plesova, priprema tradicionalnog jela soparnik u Omišu…

– Kad smo povlačili crtu Balkana, uzeli smo lenjir, prislonili ga na kartu i povukli liniju od Trsta do severa Crnog mora – kaže kroz smeh Filip. – Turistima nudimo spisak lokacija, damo im ključeve od “jugića”, bez dži-pi-esa, i pustimo ih da krenu u pustolovinu. U Srbiji imamo dosta lokacija. Neke od njih su ranč “Dobro prase” pored Novog Sada, gde će naši gosti jahati, Sirogojno, gde će učiti da pletu svoj suvenir, Stopića pećina, beogradski noćni život, ali i neizbežni Sabor trubača u Guči.

Na ideju je Filip, inače magistar prava, došao spontano, kako kaže, tokom avanture pre tri godine, kada je baš “jugom” išao u Mongoliju.

“Čuvarkuća” u subotu 2. marta u Rivici!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here