Hrabri Srbi srušili simbol američke moći: EVO ŠTA SVE NISMO ZNALI O OBORENOM F-117 AVIONU (FOTO)

0
112

Noćni soko, u Srbiji poznatiji kao “nevidljivi” F-117A, predstavljao je simbol američke moći sve do 27. marta 1999. godine.

Posle brojnih akcija u Libanu, Panami, Iraku, ovaj avion stekao je oreol “nevidljivog”, ali ne i za naš 3. divizion 250. brigade protivazdušne odbrane, koji ga je u 20.42 pogodio sa zemlje i zauvek prizemljio u vojvođanskoj ravnici u selu Buđanovci.

Ono što se do sada o ovom avionu nije znalo jeste da je avion pod oznakom 82-0806 bio deo eskadrile od 12 ovakvih aviona koji su stigli u bazu Avijano još 21. februara 1999.

Nakon obaranja ovog aviona, zvaničnici NATO su doneli odluku da pojačaju dejstva aviona F-117 i da nadoknade štetu, pa je tako 3. aprila stiglo još 18 aviona ovog tipa u Nemačku bazu Špangdalem. Od tih 18 aviona, pet se odmah vratilo jer su navodno bili pratnja preko okeana, a jedan je otišao za Italiju kao zamena za oboreni.

Sve ovo otkrio je Neven Đenadija, diplomirani politikolog iz Republike Srpske, koji je na svom Fejsbuk profilu objavio još ekskluzivnih fotografija o zločinima NATO i stradanju srpskog naroda. On otkriva i do sada neobjavljene podatke o čuvenom “nevidljivom” oborenom u Buđanovcima.

– Do ovih fotografija došao sam preko sajta ministarstva odbrane SAD, a prateći oznaku aviona koji smo oborili, napravio sam čitavu rekonstrukciju od dolaska aviona u Italiju pa do njegovog obaranja. U tom periodu ovaj avion je imao samo pet preletanja ili borbenih misija, dok je u operaciji “Pustinjska oluja” imao 39. Na osnovu ovih podataka mogu se izučavati namere i karakter bombardovanja Jugoslavije u odnosu na neke druge operacije – navodi Đenadija.

U poverljivim dokumentima Air Force, koji su dostupni javnosti, može se videti da je primarno bilo spasavanje pilota kako bi se spasao ugled operacije i uopšte svega što je vezano za jedan o njihovih najboljih bombardera. Ovim avionom pilotirao je Dejl Zelko.

– Kada je pilot spasen, organizovane su pres konferencije, gde su u početku čak odbijali da prihvate činjenicu kako je ovaj F-117 oboren, već su protežirali priču o tehničkoj neispravnosti, što se kasnije ispostavilo kao netačno – dodaje sagovornik.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here