Početna Društvo Hitna pomoć stiže brže do bogatih nego do siromašnih!

Hitna pomoć stiže brže do bogatih nego do siromašnih!

240
0
.
Foto: 021.rs

Ako bogataš ima srčani udar, Hitna pomoć dolazi brže, pokazuje istraživanje Univerziteta u San Francisku.

Dugo čekanje na Hitnu pomoć u ruralnim krajevima veliki je problem u SAD, ali i drugim zemljama. Studija sprovedena prošle godine pokazuje da pacijenti koji žive van većih gradova na takvu pomoć čekaju dvostruko duže.
Ali, nova studija pokazuje još jedan veliki problem – bogatstvo, odnosno siromaštvo i te kako utiču na brzinu dolaska Hitne pomoći.
Naučnici su ispitali brzinu reagovanja zaposlenih u Hitnoj pomoći u 63.000 slučajeva nakon poziva zbog srčanog udara. Posebno su merili koliko je vremena vozilu Hitne pomoći trebalo da stigne do pacijentove lokacije, zatim vreme od dolaska do odlaska sa lokacije, vreme koje je prošlo od trenutka napuštanja lokacije do bolnice, te ukupno vreme potrebno za delovanje Hitne pomoći.
Rezultati su bili poražavajući.
Naime, dispečerima je trebalo četiri minuta više za reagovanje na poziv iz siromašnijih četvrti u odnosu na one bogatije, a ukupno je Hitnoj pomoći trebalo deset odsto više vremena za izlazak na teren u slučaju poziva zbog srčanog udara u siromašnijim četvrtima.
Kao društvo verujemo i nadamo se da su javne službe, poput Hitne pomoći, jednako dostupne svima, ali naši rezultati pokazuju da to nije slučaj, čak ni u potencijalno fatalnim situacijama poput infarkta”, upozoravaju istraživači.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here