Početna Biznis FORBSOVA LISTA – Srbija na 56. mestu

FORBSOVA LISTA – Srbija na 56. mestu

92
0
.
Foto: ĐORĐE JOJKIĆ / PRIVATNA ARHIVA

Srbija je zauzela 56. mesto na Forbsovoj listi najboljih zemalja za poslovanje u 2019. godini među rangiranih 161 država.

 

Od zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, najbolje je rangirana Slovenija koja se nalazi na 31. mestu, Hrvatska je na 52. poziciji, dok su se iza Srbije plasirale Makedonija na 68., Crna Gora na 72., i Bosna i Hercegovina na 98. mestu, prema tabeli objavljenoj na veb sajtu Forbsa.

Kada je reč o ostalim zemljama iz okruženja, Albanija se nalazi na 74. mestu, Mađarska na 40., Rumunija na 41., Grčka na 42., a Bugarska na 46.

NOVE PRIJAVE za turističke vaučere

Na čelu vodeće petorke ove rang liste po drugi put je Velika Britanija, Švedska je druga, Hong Kong treći, Holandija četvrta, a Novi Zeland peti.

Zanimljivo je da su Sjedinjene Države pale za pet pozicija na 17. mesto zbog, kako je obrazloženo, pogoršanja ličnih, trgovinskih i monetarnih sloboda u toj najvećoj svetskoj ekonomija “teškoj” 19,5 hiljada milijardi dolara.

Srbija – NAJPOTCENJENIJA DESTINACIJA NA PLANETI

Iz Forbsa navode da su rang listu “Najbolje zemlje za biznis 2019” formirali na osnovu 15 različitih kriterijuma, uključujući imovinska prava, inovacije, poreze, tehnologiju, korupciju, slobode (lična, trgovinska i monetarna), birokratiju i zaštitu investitora. Pored toga, kriterijumi su obuhvatili i radnu snagu, infrastrukturu, veličinu tržišta, kvalitet života i rizik.

Korišćeni su podaci objavljeni u izveštajima Fridom Hausa, Heritidž Fondacije, Alijanse za imovinska prava, Ujedinjenih nacija, Transparensi Internešenela, Svetske banke, Svetskog ekonomskog foruma…

 

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here