Početna Društvo EU će prilagoditi kvote za čelik!

EU će prilagoditi kvote za čelik!

177
0
.
FOTO: RAS SRBIJA

Konačna odluka EU o kvotama za uvoz čelika trebalo bi da bude ozvaničena 4. februara, a u Briselu i danas nezvanično poručuju da nove kvote neće uticati na tradicionalne trgovinske odnose sa srpskim železarama.

Mihajlović: Srbija će imati NAJBRŽU PRUGU u ovom delu regiona

U slučaju negativnog efekta na ekonomsku integraciju i stabilizaciju Srbije, biće pokrenuta revizja tih mera na osnovu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kažu u Briselu.

U Briselu u tehničkim razgovorima tako praktično potvrđuju ono što je Srbiji obećano na najvišem političkom nivou, a to je da nove zaštitne mere za uvoz čelika u EU neće dovesti u rizik ekonomsku stabilnost i razvoj zemlje.

To je otprilike i smisao pisma predsednika Evropske komisije u odgovor na pismo koje je Žan Klod Junkeru uputio nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

-Srbija će biti pokrivena novim merama, ali te kvote bi trebalo da očuvaju tradicionalne trgovinske veze između EU potrošača i srpskih proizvođača čelika. U slučaju da bude drukčijih efekata, tu je revizija koja će moći da prilagodi ove mere, poručuju evropski diplomatski izvori.

U objašnjenju mera koje bi trebalo da stupe na sangu 4. februara, a koje su trenutno u fazi finalizacije, navodi se da se one odosne na sve zemlje izvan EU, osim nekih zemalja u razvoju i onih koji su u Evropskoj ekonomskoj zoni, pa i na Srbiju.

EU pala pod pritiskom Albanaca, pa dala SRAMNU PONUDU Prištini: Ukinite takse, evo šta ćete DOBITI!

Naglašava se da se ne očekuje da će nove kvote imati efekte i pogoditi dosadašnji izvoz čelika iz Srbije i to u bilo kojoj od tri obuhvaćene kategorije proizvoda.

-EU je sa Srbijom povezana između ostalog i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju čiji je cilj ekonomska integracija i stabilizacija. Ukoliko uočimo promenu ekonomske perspektive Evrospka komisija će pokrenuti reviziju i omogućiti Srbiji korist od toga, navodi se u Briselu.

Iz EU su i pre zvaničnog pisma predsednika Evropske komisije Žana Kloda Junkera predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću naglašavali da se sa velikom pažnjom razmatra zabrinutost Srbije povodom uvođenja kvota na izvoz čelika u EU.

Nemačka poziva London da ostane u EU

-Očekujemo da ovo pitanje bude rešeno na obostrano zadovoljavajući način, poruka je Brisela.

Konačne zaštitne mere za uvoz čelika u EU trebalo da budu uvedene na tri godine i to u visini od 25 procenata ukoliko se prekorači tzv. tradicionalni nivo trgovine čelikom na EU tržištu.

One se odnose na 26 kategorija čeličnih proizvoda.

U Evropskoj komisiji ponavljaju da će ove mere u slučaju izmenjenih okolnosti biti ponovo razmotrene i preinačene.

MMF UPOZORAVA – Bregzit bez sporazuma?

Kao osnovni razlog za uvođenje novih tarifa na uvoz čelika u EU navode zaštitu evropskih proizvođače čelika od preusmeravanja međunarodne trgovine čelikom nastale zbog prošlogodišnjeg uvođenja restriktivnih mera na uvoz čelika u SAD.

EU je ranije već uvela zaštitne mere protiv uvoza jeftinog čelika iz Kine, Brazila, Irana, Rusije i Ukrajine.

Tada je Srbija bila izuzeta iz restriktivne regulative EU zbog, kako je tada obrazloženo, zanemarljivo malog izvoz.

SRUŠIO SE RUSKI BOMBARDER, a evo šta je uzrok kobnog sletanja

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here