Početna Biznis Država izdvaja još više novca za RAZVOJ INOVACIJA?

Država izdvaja još više novca za RAZVOJ INOVACIJA?

223
0
.
Srbija u budućnosti može da pruži najbolji ambijent za razvoj šampionskih kompanija u oblasti inovacija, izjavio je ministar zadužen za inovacije Nenad Popović.

Na nedavnom otvaranju konferencije “The Economist: Svet u 2019”, Popović je rekao da Srbija prati procese u Evropi i svoju razvojnu politiku usmerava u pravcu izgradnje pametne industrije koja će stvarati novu vrednost na globalnom trižstu.

Popović je rakao da smo videli začetak takve industrijske proizvodnje u Kragujevcu gde će se proizvoditi šinska vozila za ceo svet u partnerstvu sa Simensom, jednom od najrenomiranijih nemačkih i svetskih kompanija.

Nastavljaju se prekvalifikacije za IT sektor

– To je odličan spoj srpskog inženjerskog potencijala, sjajnih uslova za investicije koje omogućava naša vlada i tehnološkog znanja koje će Simens doneti u Srbiju – rekao je Popović i naveo da treba da budemo zadovoljni jer imamo više radnih mesta, posebno onih “pametnih” u visokotehnološkom sektoru.

Istakao je da Srbija ima moćan obrazovni resurs, budući da su inženjeri motor svake industrije, te da je po tom pitanju vrlo optimističan.

– Neću pogrešiti ako kažem da je Srbija vodeća inženjerska sila na Balkanu – rekao je Popović i poručio da zato Srbija svoje razvojne programe usmerava ka industriji znanja, inovacijama i inovacionom preduzetništvu.

Naveo je da je budućnost Srbije u vestačkoj inteligenciji, robotici i digitalizovanoj proizvodnji, te da Srbija inovacije razume kao ekonomsku kategoriju.

Najavio je da će u 2019. biti nastavljeno sprovođenje programa za razvoj inovacija i podizanja inovacionih kapaciteta srpske privrede i društva, te da budžet za iduću godinu predviđa rast izdvajanja za razvoj navrednije resursa, a to je znanje.

inženjer
Foto: Profimedia/ilustracija

– Nastavljamo sa izgradnjom inovacionih i naučno-tehnoloskih partkova u Novom Sadu i Nišu, kao i industrijskog parka u Borči – kaže Popović.

Naveo je i da će biti nastvaljen program izgradnje regionalnih startap centara jer je namera da se pruže jednake šanse za razvoj mladih na čitavoj teritoriji Srbije, kao i podrška razvoju ženskog inovacionog preduzetništva.

Samo jedan tvit je bio dovoljan: KO JE ČOVEK KOJI JE HAKOVAO Apple?

Istakao je da je Vlada Srbije odlučna da sve svoje resurse usmeri ka pametnoj industrijializaciji, te da je u oblasti inovacija spremna za saradnju sa međunarodni partnerima, sa SAD, Rusijom, Kinom, Izraelom i svim drugim zemljama koje su spremne da sa Srbijom dele inovativna znanja

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here