Početna Region Đetići izgubili kompas! Traže da Srbija nadoknadi štetu Crnoj Gori zbog odnosa...

Đetići izgubili kompas! Traže da Srbija nadoknadi štetu Crnoj Gori zbog odnosa u Prvom svetskom ratu!

301
0
.

Inicijativu će uputiti predsednicima države, vlada i skupština Crne Gore i Srbije, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i Matici srpskoj.

Crnogorski pokret, organizacija formirana 2017. godine, priprema inicijativu kojom traži od crnogorskih i srpskih vlasti da se osnuje komisija koja će se baviti, kako se navodi, “obračunom i nadoknadom štete Crnoj Gori koja je uzrokavana neprijateljskim odnosom Srbije u Prvom svetskom ratu i aneksijom 1918. godine”.

Kako prenosi IN4S, citirajući podgoričku “Pobjedu”, inicijativu će ovaj pokret uputiti predsednicima države, vlada i skupština Crne Gore i Srbije, Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Srpskoj akademiji nauka i umetnosti i Matici srpskoj.

Crna Gora
Foto: Profimedia

U dokumentu koji će Crnogorski pokret javnosti predstaviti naredne srede u Podgorici navodi se da su “srpske trupe 1918. godine okupirale Crnu Goru, silom oružja ukinule ustavni poredak i izvršile aneksiju zemlje”.

– Akti na kojima se temeljilo njihovo delovanje, delovanje Privremenog centralnog odbora, Izvršnog odbora i po kojima je odlučivala takozvana Velika narodna skupština su nezakoniti i donešeni su od nezakonitih organa koje nije poznavao ustavni poredak Crne Gore. Kao takvi su ništavni, a posledice podložne reviziji, i s njom u vezi utvrđivanju šteta nastalih iz takvih akata – saopšteno je iz Crnogorskog pokreta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here