Čak 60 odsto traktora će ostati neregistrovano?

0
405
Foto: Novosti.rs

Da je srpska poljoprivredna mehanizacija na izdisaju najbolje će se videti kada početkom aprila budu prestale da važe stare saobraćajne dozvole i tablice za traktore, prikolice i radne mašine. A da bi čuvene zelene i bele tablice sa petokrakom zamenili, sva poljoprivredna mehanizacija mora da prođe tehnički pregled! 

Subvencije za gorivo samo za aktivna gazdinstva

Ništa to ne bi bilo toliko strašno da traktori nisu stari i po nekoliko decenija, pa mnogi od njih “na kanalu” nisu bili od početka devedesetih. Stručnjaci procenjuju da će više od 60 odsto traktora ostati neregistrovano zbog neispravnosti.

Sve je počelo 3. aprila 2018. godine, kada je stupio na snagu Zakon o bezbednosti saobraćaja i novi pravilnici o tehničkom pregledu vozila. To se odnosilo ne samo za putnička i teretna vozila, već i za traktore i drugu poljoprivrednu mehanizaciju. Ipak, poljoprivrednicima je dat rok od godinu dana da svoje “mašine” preregistruju i zamene dozvole.

Trepči kao “akcionarskom društvu” pet miliona evra

– Potvrde o trajnoj registraciji motokultivatora, radnih mašina, traktora, bicikala sa motorom prestaju da važe 3. aprila ove godine – ispričao nam je Goran Aničić, stručnjak za tehnički pregled vozila iz Čuruga. – Sva vozila koja ne budu imala nove tablice, od 4. aprila smatraće se neregistrovanim. Samim tim, mogu biti i na udaru saobraćajne policije, koja može da pokrene prekršajni postupak. Da bi promenili tablice, potrebno je da prikupe svu potrebnu dokumentaciju, a među njima je i papir o tehničkoj ispravnosti. Za registraciju traktora treba izdvojiti od sedam do dvanaest hiljada dinara.

Kako objašnjava Aničić, od 2009. godine do sada nije postojala kaznena odredba za one koji voze sa trajnom potvrdom, a nemaju papir o tehničkom pregledu. Zbog toga nisu ni vozili traktore na tehnički pregled. Čak i one traktore, kada se menjao vlasnik, potvrda o tehničkoj ispravnosti se izdavala samo fiktivno. Ništa se nije kontrolisalo.

“Srbija jedan od lidera u digitalnoj poljoprivredi”

– Traktore sada treba dovesti, oni se fotografišu i pregledaju se na posebnom poligonu, koji je propisan pravilnikom – ističe Aničić. – Ipak, to nije ništa novo, i to je bila višedecenijska praksa u bivšoj Jugoslaviji. Početkom devedesetih to je sve prestalo da važi. Uz to, traktori koji su prvi put registrovani posle 1983. godine, sada moraju obavezno da imaju bezbednosni ram ili kabinu. To je važno naročito u brdsko-planinskim predelima, gde su nesreće česte. Obavezno je za sva vozila i žuto rotaciono trepćuće svetlo, koje ima zadatak da obavesti učesnika da je na putu sporije i veće vozilo. Do sada ta kontrola nije bila sprovođena, jer poljoprivrednici nisu bili u obavezi. Čak i ko je išao na tehnički pregled rađeno je nesavesno.

Izvorišta vode u Srbiji narednih 15 godina u rukama stranaca!

Prema rečima Aničića, sada idemo iz jedne krajnosti u drugu, ali neka odgovornost mora da postoji. U Vojvodini su se traktori osamdesetih godina registrovali svake godine i imali saobraćajnu dozvolu. Tek 1989. godine je počela trajna registracija sa obavezom tehničkog pregleda jednom godišnje. Kako nije postojala kazna za one koji nemaju papir o ispravnosti vozila, više to niko nije ni radio.

– Za tehnički pregled ranije nisu bili zainteresovani ni poljoprivrednici, ali ni firme koje se ovim bave – govori Aničić. – Tu su male premije osiguranja, a nije tajna da vlasnici tehničkog pregleda tu nisu imali zaradu. Mali poljoprivrednik sada gleda da na svemu uštedi, on ne osigurava ni useve, pa mu led pobije rod, a kamoli da stavi, recimo, zaštitni ram za traktor. Prema nekoj mojoj proceni, možda se do sada odazvalo tek nekih 10 odsto vlasnika traktora u Vojvodini na tehnički pregled. Interesovanje nije veliko, a svi se nadaju da po starom, dobrom, običaju uvek bude produžen neki rok ili da gore prođe onaj ko na vreme uradi.

Sa Petrovaradinske tvđave izneto 35 TONA SMEĆA!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here