Američki general koji se BORI ZA SRBIJU! Specijalac GARDE vodi BITKU za SRPSKO KOSOVO USRED VAŠINGTONA

0
105
Foto: Profimedia/ilustracija/Youtube/printscreen/MSNBC
Čovek od koga svi strepe.

Premijerka Srbije Ana Brnabić se u sklopu svoje posete Sjedinjenim Američkim Država sastala i sa šefom srpskog kokusa u američkom Kongresu Stivom Stajversom koji će lobirati za interese Srba u Americi!

Srpski kokus u američkom Kongresu prilično je aktivan u proteklom periodu. Aktivno je bio uključen u obeležavanje stogodišnjice podizanja srpske zastave iznad Bele kuće, a nedavno su i pisali američkom predsedniku Donaldu Trampu.

Ana Brnabić
Foto: Profimedia

Ipak u njemu je došlo do promene jer je najaktivniji član ovog tela kongresmen Ted Po otišao u penziju, a na položaju u kokusu zamenio ga je republikanski kongresmen iz Ohaja, brigadni general Stiv Stajvers.

Stajvers je republikanac, koji predstavlja Ohajo od 2011. godine.

Ovaj diplomirani ekonomista, koji je stekao i MBA diplomu, ima čin brigadnog generala. Čin je zaradio u Nacionalnoj gardi Ohaja. Služio je u Iraku kao komandant bataljona do decembra 2005. godine. Osim ovog vojnog angažovanja, dužnost je obavljao Kuvajtu, Kataru i Džibutiju .

Nagrađen je Bronzanom zvezdom za dostignuća kao komandant bataljona tokom operacije “Iračka sloboda”.

Osim vojne karijere, Stajvers je radio i u banci, kao i trgovac hartijama od vrednosti.

Bela kuća
Foto: Profimedia

To što je služio u Nacionalnoj gardi Ohaja, ima posebnu simboliku, s obzirom na to da ova formacija ima program partnerstva sa srpskom vojskom već 12 godina.

Budući član srpskog kokusa kaže da je posetio Srbiju u tom kapacitetu i kao član kongresne delegacije.

– Imate divnu zemlju i divan narod, i zaista sam uživao u prijateljstvima koja sam sklopio. Drago mi je što preuzimam dužnost od kongresmena Poa koji ima sjajno nasleđe kao glas razuma, neko ko povezuje ljude i rešava probleme. Ovo je vrlo opasan trenutak u regionu i drago mi je što ću raditi na tome da probamo da podstaknemo dijalog, pomognemo, ne namećemo rešenja ali posredujemo u pronalaženju rešenja na fleksibilan način, koja će biti u interesu srpskog naroda, vlade i crkve – rekao je svojevremeno Stajvers.

Kaže da će vojna saradnja biti jedan od njegovih prioriteta.

kosovo
Foto: Profimedia

– Ali takođe i skretanje veće pažnje na Zapadni Balkan u celini. Sa taksama koje je Kosovo uvelo Srbiji, sa transformacijom Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, trenutno postoji mnogo tenzija. Voleo bih da vidim da ljudi bolje saradjuju i da ta pitanja budu više vidljiva u američkoj administraciji kako bismo preuzeli aktivnu ulogu, ne da namećemo svoje ideje drugima nego kao posrednik. Podržavamo dijalog pod pokroviteljstvom EU koji će, nadam se, dati rezultate – kazao je on.

Kongresmen Stajvers namerava da novoizabrane članove Kongresa, ali i iskusne kolege koji nisu u srpskom kokusu, informiše i kako kaže “edukuje” o značaju Zapadnog Balkana i vrednostima koje Srbija deli sa SAD.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here