Početna Planeta “2030. godine Zemlja se vraća u stanje od pre tri miliona godina!”...

“2030. godine Zemlja se vraća u stanje od pre tri miliona godina!” Naučnici UPOZORAVAJU

366
0
.
Foto: Profimedia/ilustracija
Prosečna temperatura je tada bila 1,8 do 3,6 stepeni Celzijusa iznad sadašnje

Očekuje se da će klima na Zemlji 2030. godine biti kao što je bila pre tri miliona godina – pišu istraživači u studiji objavljenoj u ponedeljak u časopisu Američke naučne akademije (PNAS).

Taj period je sredina Pliocena, kada je na Zemlji bila suša, Severna i Južna Amerika se još nisu spojile, Grenland još nije bio zamrznut, a nivo okeana je bio 18 metara viši nego što je sada.

DRAMATIČNO OTKRIĆE! “Bog haosa” može da proizvede SMRTONOSNU PRAŠINU i eksploziju kakva nije viđena još od Velikog praska

Prosečna temperatura je tada bila 1,8 do 3,6 stepeni Celzijusa iznad sadašnje.

– Idemo ka veoma dramatičnim promenama u izuzetno kratkom vremenu – rekao je Džek Vilijams, profesor nauke o Zemlji i stručnjak za paleo-ekologiju i klimatologiju na Univerzitetu u Viskonsinu, u gradu Medisonu.

Hilsboro bič
Foto: Profimedia

Ako se ispuštanje ugljendioksida u atmosferu nastavi kakvo je sada, istraživači procjenjuju da će se do 2150. godine Zemlja vratiti na stanje u kojem je bila pre 50 miliona godina, u zoru evolucije prvih sisara, kada su već davno bili izumrli dinosaurusi (pre 65 miliona godina).

Zaleđenim kapama na polovima Zemlje dugo treba da se otope, tako da Grenland neće ponovo postati zelen već u sledećem veku, rekao je Viliams za AFP.

Pakao na Zemlji
Foto: Profimedia
Za to vreme nivo okeana neće porasti svih 18 metara. Ali, iznenadno zagrevanje će iznenaditi žive vrste kojima su milioni godina bili potrebni da se razviju u sadašnju formu.

“Mnoge vrste će zato nestati”, primećuje koautor studije.

“To ukazuje kako možemo da utičemo na svoju istoriju i na istoriju Zemlje – tako da razumemo sadašnje promene i prilagodimo se”, zaključio je on.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here